Представљање каталога и затварање изложбе ”Пшеница – од њиве до трпезе” у среду

Промоција публикације Пшеница – од њиве до трпезе одржаће се у среду, 20. септембра, са почетком у 13 часова, у Музеју Војводине, Дунавска 35.

културе.рс • 16. септембар 2023.

фото: културе.рс

На промоцији ће говорити мр Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја Војводине, др Сања Микић, Институт за ратарство и повртарство Нови Сад и аутори.

Изложба Пшеница – од њиве до трпезе свој живот наставља кроз публикацију која је резултат рада интердисциплинарног тима стручњака, који чине: 

Александар Медовић, археоботаничар, Филип Форкапић, инжињер пољпоривреде, Александар Антуновић, етнолог, Илдико Медовић, археолог и сарадник за едукацију Драгана Вујаклија.

Каталог доноси текстове о пшеници у праисторији, о обради земљишта, сетви, жетви, вршидби, складиштењу, преради. 

Посебну пажњу буде текстови о аграрним ритуалима и обредној пракси, али и пшеници на трпези од праисторије до антике уз обиље рецепата.

Представљањем каталога свечано ће бити затворена истоимена изложба коју је од маја 2023. године до септембра посетило преко 25.000 посетилаца.

#изложба #Музеј Војводине #Нови Сад #пшеница

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!