Представљање књиге Наташе Смирнов ”Кратки резови” у Галерији Прометеј

Представљање књиге ауторке Наташе Смирнов ”Кратки резови” биће одржано у четвртак 7. септембра, са почетком у 19 часова у Галерији Прометеј, Светозара Милетића 16, Нови Сад.

кутуре.рс • 4. септембар 2023.

фото: Прометеј

У програму учествују дечији психијатар и психотерапеут Јасминка Марковић, Александар Танурџић и Корана Боровић.

Роман ”Кратки резови” ставља у фокус проблем тинејџерског суицида.

Ауторка се упушта у напорну и дугу борбу, у којој и само време поприма другачије димензије – секунд траје сатима, а само је секунд довољан да се све заврши.

Ову временску нелогичност, а ипак свеобухватност, испуниће редови писани руком мајке која сваки помак казаљке осећа на својој кожи. 

Однос родитеља и деце, узрок и последица, грешка и кривица, преплићу се у непретенциозном стилу, јер изостаје прилика за језичко фигурирање.

”Мисли су јасне, мисли су прецизне, мисли су опасне. Ко смо ми у унутрашњем сукобу? Цео живот је кратки рез обележен ожиљком на кожи. Ожиљак зараста, оставља траг, прети, проверава, подсећа – подсећа да установе не брину, да су отежале и оронуле и да је свега неколико људи, који се не играју Бога, већ притичу у помоћ као човек човеку. На крају, деца јесу људи, а жеља за непостојањем прати сваког од нас; непостојање је неизбежно, али га ваља одложити”, наводи се у позиву.

#Кратки резови #Наташа Смирнов #Нови Сад #Прометеј #промоција #суицид

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!