Представљање стваралачког опуса Љубомира Вујаклије у Збирци стране уметности

Изложба „Љубомир Вујаклија: више од кустоса“, ауторки Дивне Гачић и Љиљане Лазић, музејских саветница биће отворена у Збирци стране уметности, у уторак 9. априла, са почетком у 19 часова.

културе.рс • 8. април 2024.

фото: УПИДИВ

У години када прославља седам деценија постојања, Музеј града Новог Сада користи прилику да јавности представи музеолошку делатност и стваралачки опус свог некадашњег истакнутог кустоса – историчара уметности Љубомира Вујаклије (1944-2021). 

”Његово име припада плејади изузетних стручњака који су створили темеље домаће музеологије. Поседовао је велико знање у својим специјалностима, широку општу културу и уметнички таленат ”, наводе организатори. 

Публика ће бити у прилици да погледа богату професионалну, писану и уметничку заоставштину Љубомира Вујаклије, „ренесансног ерудите“ модерног доба који је био више од кустоса.

Изложбу можете погледати сваког дана, осим понедељком, од 10 до 18 часова у Збирци стране уметности, Дунавска 29.

#збирка стране уметности #изложба #љубомир вујаклија #музеј града новог сада #нови сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!