Премијера представе „Психоза у 4.48“ у КЦНС

Представа „Психоза у 4.48“ рађена према тексту Саре Кејн, а у режији Немање Мијовића, биће премијерно изведена пред новосадском публиком у суботу 18. новембра у Великој сали Културног центра с почетком од 20 часова.

културе.рс • 17. новембар 2023.

фото: Ружица Ристивојевић

Прво следеће играње заказано је за сутрадан, 19. новембар.

„Психоза у 4.48“ се бави раскринкавањем самоубилачке мисли. 

Не постоје јасно одређена лица, време и место, постоји само борба између Човека, обузетог депресивним осећањем, и Смрти која циклично, готово увек на исти начин, наговештава крај и бесмисленост постојања. 

Депресивна списатељица након покушаја самоубиства бива заточена на психијатрији где почиње да сумња у здрав разум након што се заљуби у амбициозног младог доктора који јој усађује идеју да је једини начин да живи лечење медикаментима. 

Када процес тражења праве терапије не успе и јаве се психотичне епизоде, демантујући љубавни однос који су имали, Он је отпушта из болнице не остављајући јој никакву наду да јој може бити боље, због чега се она убија. 

Она овај драмски текст оставља као свој тестамент у којем разобличава своју истину о борби са депресијом и апатичним друштвом које ју је одбацило.

Представа је настала на иницијативу скупине младих људи који су, понети мањком репрезентације на јавној сцени о теми депресије, желели да кроз перформативни дискурс скрену пажњу и мисли на важност те теме. 

У представи играју Нина Перге, Марта Шћекић и Огњен Мићовић, драматургију потписује Алекса Паровић, сценографију Ема Павловић и Ангела Божовић, костим Миа Ђуровић, сценски покрет Александра Аризановић, дизајн звука Коста Петровић, а дизајн светла Раша Сомоловић.

Цена појединачне улазнице за оба играња износи 800 динара, а можете резервисати позивом на број 062 791 120 или их преузети на портирници Културног центра Новог Сада. 

Представа ће се играти пред малом публиком – свега 30 места која су ненумерисана и седи се на сцени.

#КЦНС #Нови Сад #представа #премијера #Психоза 4.48

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!