”Пробисвети у библиотеци”: Научни скуп о младој српској прози у четвртак

Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ и Институт за књижевност и уметност организују научни скуп „Пробисвети у библиотеци - Млада српска проза у историји српске књижевности”, који ће бити одржан у четвртак, 15. јуна 2023. године, у 10.30 часова.

културе.рс • 12. јун 2023.

Овај научни скуп организује се поводом четири деценије младе српске прозе и окупиће значајне изучаваоце постмодерне књижевности и овог књижевног феномена, као и писце – некадашње младопрозаисте.

”Чињеница је да су младопрозаисти имали значајно место у генези српске постмодерне књижевности, а њихови утицаји видљиви су и у стваралаштву млађих генерација и савремених писаца, стога су за науку о књижевности од велике важности њихова ревалоризација и рецепција у 21. веку”, наводи се у позиву КУлтурног центра Војводине ”Милош Црњански”.

Скуп ће бити одржан у просторијама Дигиталног омладинског центра, Војводе Путника 1, где ће говорити професори и доктори књижевних наука, као и истраживачи из Србије и иностранства:

из Београда долазе проф. др Добривоје Станојевић, проф. др Татјана Росић, др Тања Томазин, мср Јована Јосиповић, из Новог Сада говориће проф. др Владислава Гордић Петковић , мср Снежана Савкић, доц.  др Милош Јоцић, мср Марина Аврамовић, мр Драгана Бошковић, мср Јована Тодоровић, мср Сара Матин и Маја Рогач Станчевић из Сремских Карловаца.

Међу гостима из региона су саговорнице, доц. др Дубравка Богутовац из Загреба и др Мирјана Терић из Никшића, а из Украјине долази проф. др Ала Татаренко.

На српској књижевној сцени осамдесетих година прошлог века појавила се група аутора поетички супротстављена „стварносној прози” и у трагању за инвентивнијим стратегијама писања понајвише оријентисана ка експерименту са формом. 

погледајте још

Због изражене и свеприсутне „семантизације форме”, Д. Станојевић је ову стилску формацију именовао као „формизам”, а у књижевној критици углавном наилазимо на термин „млада српска проза”. 

„Младопрозаисти” су већ својим првим текстовима привукли пажњу књижевне критике и отворили полемички дијалог о статусу и вредносним детерминантама дате поетичке оријентације. 

Књижевна сцена осамдесетих представљала је узбудљиво „полемичко поље” у контексту коегзистенције и преплитаја две поетички супротстављене струје, а као главни представници ови поетичке оријентације издвојили су се С. Басара, С. Дамјанов, Ђ. Писарев, Р. Петковић, В. Пиштало, Н. Митровић, М. Пајић… 

Научни зборник

”Биће то значајан научно-културни дијалог у циљу дефинисања статуса и утицаја младе српске прозе на развој постмодерне, али савремене српске прозе. Будући да ће на скупу учествовати и критичари/научници средње и млађе генерације, један од циљева овог скупа је издавање научног зборника (ур. Снежана Савкић/Милош Јоцић) у којем ће различити аспекти ове прозе бити научно осветљени и дефинисани, али ће у њему бити предочени и рецепцијски путеви младе прозе који су живи и свеприсутни и у садашњем тренутку”, истичу организатори.

Организациони одбор чине др Бојан Јовић и мср Снежана Савкић са Института за књижевност и уметност у Београду, мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮи доц. др Милош Јоцић са Филозофског факултета у Новом Саду.

#Институт за књижевност и уметност #Културни центар Војводине #КЦВ Милош Црњански #научни скуп #Нови Сад #Пробисвети у библиотеци

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!