Промоција монографије „Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета” у ГМС

Промоција нове монографије ауторке др Ане Ереш „Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета” одржаће се у петак, 1. марта, са почетком у 19 часова, у Галерији Матице српске.

културе.рс • 27. фебруар 2024.

фото: ГМС

Последња недеља изложбе „Поморишац – Васа Поморишац” биће обележена објављивањем нове капиталне монографије о уметнику под називом „Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета”.

О књизи ће говорити управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, рецензенткиње и историчарке уметности проф. др Лидија Мереник и проф. др Симона Чупић, као и ауторка др Ана Ереш, историчарка уметности.

Ова монографија настала је као последња у низу јубиларних публикација у оквиру обележавања 175 година од оснивања Галерије Матице српске.

У својој основи била је заснована на раду на припреми изложбе Васе Поморишца приређеној поводом Дана Галерије 2023. године и којом је заокружен јубилеј.

„Поглед на бројна прикупљена дела одабрана за излагање и писање текста за пратећу публикацију, разговори са уметниковим наследницима и увид у бројну архивску грађу, покренули су идеју да се јубилеј употпуни монографском студијом, а животни и уметнички пут Васе Поморишца прикаже свеобухватно и целовито”, наводи се у позиву.

#Васа Поморишац #Галерија Матице српске #изложба #монографија #Нови Сад #промоција

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!