Пројекција филма „Аргентина, 1985“ на Филозофском факултету

Поводом 10. децембра и обележавања 40 година непрекидне демократије у Републици Аргентини, Амбасада Аргентине у Србији, у сарадњи са Ибероамеричким центром Филозофског факултета у Новом Саду и платформом „Amazon Prime“, биће представљен филм „Аргентина, 1985”.

културе.рс • 18. децембар 2023.

фото: ФФ УНС

Бесплатна пројекција за студенте и све заинтересоване одржаће се у Свечаној сали 114 Филозофског факултета у Новом Саду, 21. децембра, са почетком у 12 часова.

Филм је освојио важне награде, између осталих, Златни глобус, награду Гоја за најбољи ибероамерички филм, ФИПРЕСЦИ на Венецијанском фестивалу, награду публике у Сан Себастијану и био је један од номинованих за Оскара 2023. у категорији „ Најбољи међународни филм”.

Филм редитеља Сантјага Митреа води нас на путовање кроз време до историјског тренутка повратка демократије у Аргентину, након што је између 1976. и 1983. претрпела једну од најокрутнијих диктатура у Латинској Америци. 

Филм је заснован на стварним догађајима и препричава суђење војним хунтама које су 1985. године водили цивилни судови. 

Протагониста филма, тужилац Хулио Сезар Страсера, којег игра међународно познати глумац Рикардо Дарин и његов помоћник Луис Морено Окампо, који ће годинама касније бити именован за првог тужиоца Међународног кривичног суда, што је било признање за његов рад током суђења Војној хунти, имају тежак задатак да прикупе доказе који инкриминишу диктаторе у политички веома осетљивом контексту, с обзиром на то да је војска и даље била фактор моћи. 

Историјског 9. децембра 1985. године изречена је осуђујућа пресуда за злочине против човечности и спровођење плана систематског истребљења. 

Суђење хунтама био је историјски догађај мбез преседана, с обзиром на то да је то био први пут у свету да су војним диктаторима судили цивилни судови. 

Тиме је окончана некажњивост и једно од најмрачнијих доба у историји Аргентине.

#1985. #Аргентина #демократија #Нови Сад #пројекција филма #Филозофски факултет

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Милић од Мачве: Једна од најкомплекснијих личности српске и југословенске ликовне уметности

21. јул 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!