Лето на Тргу Галерија: Путописно предавање о Исланду др Владимира Стојановића сутра

У оквиру програма манифестације Лето на Тргу галерија, у четвртак 13. јула, биће одржано предавање проф. др Владимира Стојановића под називом ”Разгледница с руба Европе: Исланд, земља ватре и леда”.

културе.рс • 12. јул 2023.

фото: ГМС

Исланд, острвска држава у северном делу Атлантика, изронио је из океана пре двадесет милиона година, на граници Северноамеричке и Евроазијске тектонске плоче.

Његови предели обликовани су сталним надметањем ватре и леда, захваљујући чему је

постао једна од глобално познатих дестинација за бројне авантуристе. 

Многи ће доћи до огромног ледника и Националног парка Ватнајокул, попети се на једну од вулканских купа и отиснути се у истраживање живог света у водама Атлантског океана. 

Почетна локација за упознавање са културом Исланда је главни град Рејкјавик, истовремено млад и толико богат историјским знаменитостима.

 Лични доживљај Исланда у слици и речи представиће др Владимир Стојановић, професор на Департману за географију, туризам и хотелијерство новосадског Природно-математичког факултета.

Предавање ће бити одржано у врту Галерије Матице српске и Спомен-збирке Павла Бељанског, са почетком у 21 сат.

#Владимир Стојановић #Галерија Матице српске #Исланд #Лето на Тргу галерија #Нови Сад #предавање #Спомен-збирка Павла Бељанског

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

”Део нас”: Отварање изложбе студената графичког дизајна у Галерији ”Форма”

16. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!