Путописно предавање о Јерменији Дарјуша Самија овог четвртка у Поклон збирци Рајка Мамузића

У врту Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, у четвртак, 17. августа биће одржано путописно предавање ”Јерменија – живи сустрет са древном културом”, које ће одржати музејски саветник Музеја Војводине Дарјуш Самии.

културе.рс • 14. август 2023.

фото: ГМС

Он ће кроз своје излагање повести публику на несвакидашње путовање у Јерменију, земљу познату по својим прелепим пејзажима, кухињи, култури и историји. 

С обзиром да је ова земља била прва држава која је званично прихватила хришћанство, у њој је могуће обићи неке од најстаријих цркава и манастира на свету. 

У главном граду Јеревану се налази јединствен музеј посвећен рукописним књигама из целог света, пијаца Вернисаж, Катедрала Св. Григорија Просветитеља, Плава џамија, као и споменици из периода Совјетског савеза, док је на ободу града сахрањен истакнути режисер Сергеј Параџанов.

Предавање се одржава у оквиру програма манифестације Лето на Тргу галерија.

Догађај почиње у 21 сат, улаз је слободан.

#Дарјуш Самии #Јерменија #Лето на Тргу галерија #Нови Сад #Поклон збирка Рајка Мамузића #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!