Путописно предавање Светозара Бошкова о Истанбулу у оквиру Лета на Тргу галерија вечерас

Путописно предавање проф. др Светозара Бошкова ”Историјско путовање у Истанбул, град на граници континената” биће одржано вечерас, са почетком у 21 сат у врту Галерије ликовне уметности Рајка Мамузића.

културе.рс • 10. август 2023.

фото: ГМС

Kонстантинопољ, Цариград или Истанбул, град на самој граници између Европе и Мале Азије, на оног ко га посети делује као машина за путовање кроз време, с обзиром да посетиоца води кроз историјске периоде од антике до данашњих дана. 

Кроз различите епохе у којима је овај град имао значајну улогу као политички, културно – историјски, религијски или административни центар, публику ће водити професор Светозар Бошков са одсека за историју Филозофског факултета у Новом Саду. 

На овом предавању посетиоци ће моћи да се упознају са најважнијим споменицима Истанбула – сведоцима историјских промена које је овај град претрпео кроз своју богату историју, и вечним симболима ове данас модерне метрополе, међу којима су Хиподром,

Константинов стуб, Света Софија, Црква Хора, Топкапи палата, Плава џамија, Васељенска патријаршија и многи други.

#Истанбул #Лето на Тргу галерија #Нови Сад #Поклон-збирка Рајка Мамузића #предавање #Светозар Бошков

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!