Разговор са Синишом Жарином сутра у Свилари

Разговор са Синишом Жарином, оснивачем „Мануала“ и „Мануаловог Музеја заборављених уметности“ посетиоци Културне станице Свилара имаће прилику да присуствују у среду, 28. јуна, од 18 часова.

културе.рс • 27. јун 2023.

фото: Културне станице

„Ентузијаста. Занесен оним што радим и можда, не толико реалан…Али врло амбициозан“, овако је у емисији Културно уметничког програма РТС „Закључано“  описао себе Синиша Жарин – оснивач „Мануала“ и „Мануаловог Музеја заборављених уметности“, смештеног у некадашњој Кинеској четврти, данашњем Дистрикту. 

Музеј садржи око 150 000 артефаката који су посвећени периоду прелаза између 19. и 20. века. 

Колекционар Синиша Жарин, креирањем ове колекције прикупљане деценијама, дао је немерљив допринос ономе што теорија данас назива индустријском археологијом. 

Практикује и промовише старе занате – изложбом „Живети у Дунавској бановини“  2013. године представио је живот у Дунавској бановини на прелазу два века кроз девет заната, а две деценије рада Мануала 2005. године обележене су изложбом „Аспекти савремене скулптуре у Војводини“  коју је приредио Сава Степанов. 

Естетика и дизајн у предметима које Мануалова мануфактура ствара нису њихов додатак, већ, уз функционалност, њихов суштински састојак.

Жарин је увек инсистирао на томе да уз његов, у читавој бившој Југославији, познати бренд „Мануал“ иде и одредница Нови Сад, из којег никада није отишао. 

Разговор ће водити Виолета Ђерковић.

#Нови Сад #разговор #Свилара #Синиша Жарин

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!