Ретроспективна изложба ”Вечити траг” Андреје Баће Васиљевића од 14. јуна у Поклон збирци Рајка Мамузића

У Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића, у среду, 14. јуна у 19 часова биће отворена изложба скулптура Андрејe Баће Васиљевића.

културе.рс • 10. јун 2023.

фото: Поклон збирка Рајка Мамузића

Поставка представља Васиљевићев вишедеценијски стваралачки опус настао у периоду од 1976. године до данас. 

У оквиру изложбе биће представљено око 70 радова који укључују све значајне циклусе у области фигуративне пластике и скулптуре слободне форме, као и фотографије споменка у јавном простору.

Изложба презентује и важне моменте из уметниковог живота, који га трајно и недељиво повезују са уметницима прве послератне генерације, односно са Галеријом ликовне уметности поклон збирком Рајка Мамузића.

На отварању изложбе говориће директор Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића Владислав Шешлија, уметник Андреја Баћо Васиљевић и Слободан Шушњевић.

Аутори изложбе су Ирма Микеш, кустос и Јованка Столић, музејск саветник. 

Изложба се може погледати до 28.септембра.

Андреја Баћо Васиљевић рођен је у Беранама, 1945. године, средњу уметничку школу завршио је у Херцег Новом 1965. године, након које је завршио и ликовни смер Више педагошке школе у Новом Саду и Академију ликовних уметности у Београду у класи професора Миодрага Поповића. 

Постдипломске студије код истог професора завршио је 1975. године. 

Члан је Удружења уметника Петроварадинске тврђаве „Ликовни круг“ од 1972, а УЛУС-а и УЛУВ-а од 1974. године. 

Аутор је више јавних споменика у Новом Саду, Бечеју, Гајдобри, Краљевцима код Руме, Јеревану (Јерменија), Одеси (Украјина), Врању, Матарушкој бањи и Растину код Сомбора.

#Андреја Баћа Васиљевић #Изложба #Нови Сад #Поклон збирка Рајка Мамузића

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!