Самостална изложба Кристине Пирковић „Стварање човека“ у галерији Бел Арт и Културној станици Свилара

Самостална изложба Кристине Пирковић „Стварање човека“ биће отворена у уторак, 24. октобра, са почетком у 19 часова, у Културној станици Свилара.

културе.рс • 20. октобар 2023.

Галерија БелАрт

Изложба ће бити одржана у два простора – у Културној станици „Свилара“ биће приказане слике, док ће у Галерији „БелАрт“ бити изложени цртежи Кристине Пирковић.

„Призори слика Кристине Пирковић наликују сценама Нојеве барке јер су испуњени бројним људским фигурама, различитим сподобама, животињама, чудесним комбинацијама пејзажа и испреплетаности линија крвотока, анатомским моделима, одбаченим дечјим играчкама, обичним стварима, елементима васколике природе“, наводи ликовни критичар Сава Степанов.

„Чини се да је таква испуњеност и натрпаност слике, по Кристини Пирковић, најубедљивији начин да се укаже на енигме нашег доба и човековог ововременског усуда. Тај и такав свет слика Кристина Пирковић предочавајући нам својим метафоричким призорима својеврсни „пад човека“, како је гласио наслов једне њене изложбе. Уметничком интуицијом и властитим сликарским сензибилитетом схватила је да је у многим областима људског деловања ослабила хомоцентрична усредсређеност, томе се успротивила усмеривши своју уметност ка теми човека и његове судбине током раних деценија 21. столећа“, додаје Степанов.

Ауторка изложбe основне и мастер студије завршила je на Филолошко-уметничком факултету, Универзитета у Крагујевцу, на Одсеку за примењену уметност, смер Зидно сликарство, 2014. и 2015. године, под менсторством професора Жељка Ђуровића и коменторством доцента Јелене Шалинић Терзић. 

Члан УЛУС-а од 2018. године.

Живи и ствара у Београду.

Приредила је преко двадесет самосталних изложби, а награђивана је за цртеж, слику, портрет, аутопортрет и најбољег студента. 

Њени радови налазе се у приватним колекцијама, такође у збиркама галерија и музеја. 

Нека од дела репродукована су у монографијама и књигама о савременој српској уметности.  

#Галерија БелАрт #Кристина Пирковић #културна станица Свилара #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!