Сећање на пробој Солунског фронта – представљање књиге и пројекција филма у Прометеју

У оквиру програма Култура сећања, поводом годишњице пробоја Солунског фронта, у Прометеју ће у петак, 15. септембра, бити организована промоција књиге и пројекција филма.

културе.рс • 14. септембар 2023.

фото: Прометеј

Са почетком у 18 часова, биће предстваљена нова публикација издавачке куће Прометеј „Албум гробља и гробова – 70 снимака српских гробља са Солунског фронта“ коју је приредио Јован М. Сретеновић, потпуковник у пензији.

У другом делу програма публика ће имати прилике да погледа документарни филм у режији Горана Вукчевића „Последњи чувар“ посвећен Ђорђу Михаиловићу, чувару српског гробља Зејтинлик.

У програму учествују Иван Стратимировић, председник Савеза удружења потомака ратника 1912-1918, Зоран Колунџија, уредник ИК Прометеј и Горан Вукчевић, редитељ.

#годишњица #култура сећања #Нови Сад #Прометеј #Солунски фронт

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Милић од Мачве: Једна од најкомплекснијих личности српске и југословенске ликовне уметности

21. јул 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!