Симпозијум у области латиноамерчких и балканских студија на Филозофском факултету током викенда окупља стручњаке из осам земаља

Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду ће за викенд угостити 25 истраживача, професора и стручњака из домена латиноамеричких и балканских студија, који ће своја истраживања из овог домена представити у оквиру симпозијума „Латинска Америка и Балкан: блискости и сличности“.

културе.рс • 16. јун 2023.

фото: Вукашин Живаљевић

Основна идеја овог скупа је да окупи интернационалне стручњаке у циљу јачања научно-културих веза и размене идеја, теоријских и практичних приступа из различитих области и узајамно продубљивање сазнања о Латинској Америци на Балкану и обратно.

Гости који ће уживо представити своја истраживања долазе из Бразила, Аргентине, Коста Рике, Мексика, Мађарске, Румуније, Пољске и Србије.

Првог дана предавања ће одржати и три амбасадора латиноамеричких земаља у Србији: амбасадор Аргентине Освалдо Марсико говориће на тему „Косово и Метохија и Малвини: тачка сусрета спољних политика Србије и Аргентине“, амбасадор Мексика Карлос Феликс Корона Исаура представиће излагање „Мексико и Балкан: приоритети спољне политике Мексика у Европи“, а амбасадор Бразила у Србији Жозе Мауро Коуто имаће саопштење на тему „Бразил и Србија: перспективе сарадње у контексту одрживог развоја“.

Научни скуп организује Ибероамерички центар Филозофског факултета, у сарадњи са Латиноамеричким саветом за друштвене науке CLACSO из Буенос Ајреса, Центром за америчке студије Државног универзитета у Рио де Жанеиру NUCLEAS, Институтом IDEAZ из Беча, Друштвом хиспаниста и Институтом за европске студије из Београда.

#Ибероамерички центар #латиноамеричке студије #научни скуп #Нови Сад #симпозијум #Филозофски факултет

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!