”Скулптура после скулптуре”: Затварање изложбе и уметнички разговор

Кустоси Ами Барак и Сава Степанов разговараће са српским и румунским уметницима о позицији савремене скулптуре.

културе.рс. • 17. август 2023.

фото: Бел Арт

Овај догађај одржаће се у простору Cazarma U, Темишвар, у суботу, 26. августа у 14 часова по локалном времену.

”Изложба ”Без назива: скулптура после скулптуре” представља једно могуће виђење и презентовање  стања у савременој српској скулптури (и уметности). Избор уметника и њихових радова је запажен на једној распршеној сцени без превладавајућих тенденција”, бележи Сава Степанов, ликовни критичар. 

Ипак, како истиче, у тим динамичним збивањима је могуће увидети читаво мноштво међусобно кореспондирајућих ставова о судбинским проблемима савременог човека. 

”У тим околностима, бар на овој изложби, показало се да је данашња скулптура у Србији заснована на чврстим концептним основама, да фигурацијска, апстракцијска и електронска виртуална остварења поседују изразиту дејственост најразличитијих значења на релацији од појединачног ка општем, од личног ка друштвеном, од локалног ка универзалном; да превладавају особни, углавном критички наративи чврсто инкорпорирани у свакодневну стварност; да је у српској уметности запажено присуство нових технологија и медија, те да је највећи број експоната на овој изложби интердисциплинарног карактера”, додаје Степанов  закључује:

”Све то чини да на актуелној сцени завлада уметнички сензибилитет потпуно близак карактеру света с почетка двадесетих година овог века”.

погледајте још

#Бел арт #Изложба #Нови Сад #Сава Степанов #Скулптура после скулптуре #Темишвар

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!