”Слика Доријана Греја” и крај века – предавање у Галерији Матице српске

Пратећи програм изложбе Паје Јовановића и Густава Климта наставља се предавањем ”Лепота и декаденција. ”Слика Доријана Греја” и крај века”.

културе.рс • 3. јануар 2024.

фото: ГМС

Ово предавање одржаће филолог Милица Милошевић, у петак, 5. јануара, са почетком у 19 часова.

Цитатом Оскара Вајлда да је уметност ”у ствари, огледало посматрача, а не живота“ отворене су „повремено истините приче у салону Оскара Хутера”, аутора мср Николе Ивановића, историчара уметности и једног од аутора изложбе Паја Јовановић и Густав Климт. 

Реченица из Вајлдовог романа ”Слика Доријана Греја” није случајно издвојена при реализацији изложбе и њеног каталога.

„Оскар Вајлд, обучен у свилена и кадифна одела по последњој моди, увек виђен са цветом у руци, занесен, помало смешан али леп, био је радо виђен у лондонским и париским салонима где би понет инспирацијом радо говорио о уметности, моди, и како Црњански наводи, Вајлд постаје геније разговора„, наводи за Културе.рс Милица Милошевић.

Романом „Слика Доријана Греја“ 1890. године стиче огромну славу, постаје главна сензација у читалачким круговима, иако је роман био описан као неморалан. 

”Но, странице романа исписане су речима о вечитој младости и лепоти и Вајлд, као и сам учесник салонских разговора, на јединствен начин преноси на папир карактер лондонског живота високог друштва“, додаје Милошевић.

Оскар Вајлд (рођ. Фингал О’Флаетри Вилис) био је ирски књижевник који је обележио крај 19. века својим изузетним талентом, а највећу славу доживљава објављивањем романа ”Слика Доријана Греја” 1890. године. 

У предговору свог јединог романа Вајлд бележи тезе о односу уметности и стварности, етике и естетике, али и о односу уметности и људи, што представља јединствени манифест декаденције (фр. décadence — опадати), која је обележила крај епохе (fin de siecle). 

На предавању ће бити направљен осврт на овај кратак, али изузетно значајан текст. 

Такође, биће речи о самом роману у ком је реч о младићу под именом Доријан Греј ког портретише сликар Базил Холвард, као и о односу Доријана према сопственом портрету који покреће његово опсесивно размишљање о лепоти и пролазности исте. 

Роман је послужио као инспирација за многе уметнике, те ће бити речи о илустрацијама и уметничким делима са мотивима романа и бројним екранизацијама овог књижевног дела.

Измењено радно време ГМС због празника

Радно време Галерије Матице српске измењено је током празника. Од 2. до 4. јануара, Галерија ће за посетиоце бити отворена од 10 до 18. часова, у петак, 5. јануара од 10 до 20 часова. Нерадни дани су 7. и 8. јануар.

погледајте још

#Галерија матице српске #Густав Климт #изложба #Нови Сад #Оскар Вајлд #Паја Јовановић #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!