”Солунци – значај добровољачког покрета за ослобођење и уједињење Србије” – предавање у Музеју Војводине поводом државног празника

Поводом државног празника, Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у петак, 15. септембра у 13 часова, у Музеју Војводине (Дунавска 35) биће одржано предавање ”Солунци - значај добровољачког покрета за ослобођење и уједињење Србије” професора Димитрија Михајловића, кустоса историчара.

културе.рс • 12. септембар 2023.

фото: Музеј Војводине

Предавач ће се фокусирати на улогу и значај српских ратних добровољаца из Првог светског рата, на општи преглед појаве добровољачког покрета у српској војсци, његове позиције и сврхе.

Такође, биће речи и о улози солунаца као будућих чувара новонастале Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и њихове голготе за време Другог светског рата.

#Димитрије Михајловић #Музеј Војводине #Нови Сад #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!