Сусрет са јерменском културом вечерас кроз предавање Дарјуша Самија у Галерији ликовне уметности Рајка Мамузића

Путописно предавање ”Јерменија - живи сусрет са древном културом” Даријуша Самија, биће одржано вечерас, са почетком у 21 сат у врту Галерије ликовне уметности Рајка Мамузића.

културе.рс • 17. август 2023.

фото: ГМС

Музејски саветник Музеја Војводине Дарјуш Самии ће кроз своје излагање повести публику на несвакидашње путовање у Јерменију. 

Ова земља је позната по упечатљивим пејзажима, кухињи, култури и историји. 

Јерменија је била прва држава која је званично прихватила хришћанство и у њој је могуће обићи неке од најстаријих цркава и манастира на свету. 

У главном граду Јеревану налази се јединствен музеј посвећен рукописним књигама из целог света, пијаца Вернисаж, Катедрала Св. Григорија Просветитеља, Плава џамија, као и споменици из периода Совјетског савеза, док је на ободу града сахрањен истакнути режисер Сергеј Параџанов.

#Галерија ликовне уметности Рајка Мамузића #Даријуш Сами #Јерменија #Лето на тргу галерија #Нови Сад #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!