Три догађаја у сусрет 17. „Прозефесту“

Међународни фестивал прозе – PROSEFEST по седамнаести пут биће одржан у Културном центру Новог Сада.

културе.рс • 8. септембар 2023.

фото: КЦНС

Организатори најављују богат програм и занимљиве госте – најзначајније домаће и иностране савремене прозне ауторе. 

Фестивал ће се одржати од 26. до 29. септембра у Културном центру Новог Сада.

У сусрет овогодишњем издању ”Прозефеста”, биће организовано неколико догађаја – изложба „Повест Милована Видаковића“ и промоција књиге „Млади Товија”.

У оквиру уводних програма, у четвртак, 14. септембра у 18.30 у Ликовном салону Културног центра Новог Сада биће отворена документарна изложба „Повест Милована Видаковића“ ауторке Мирјане Фрау Гардиновачки. 

Изложбу, која је организована у част писца чије име носи међународна књижевна награда коју традиционално додељује ”Прозефест”, пригодном беседом отвориће емеритус проф. др Сава Дамјанов.

Након тога, у 19 часова, у клубу „Трибина младих“ КЦНС биће одржана промоција књиге „Млади Товија“, једног од најзначајнијих дела Милована Видаковића, која је овог месеца објављена у издању Матице српске. 

На промоцији ће говорити приређивачи књиге емеритус проф. др Сава Дамјанов и проф. др Радослав Ераковић.

Књижевно вече Пркоси и поноси Даше Дрндић посвећено списатељици биће уприличено у петак, 15. септембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада с почетком у 19 часова. 

Том приликом биће промовисана три романа објављена у сарадњи Издавачке делатности КЦНС и издавачке куће „Партизанска књига“. 

О романима „Април у Берлину“, „Belladonna“ и „ЕЕГ“ говориће Владимир Арсенић, Жарка Свирчев иМилица Софинкић.

#Културни центар Новог Сада #КЦНС #Нови Сад #Прозефест

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!