„Уметност без границе“: Нова изложба у Музеју Војводине

„Уметност без границе“ назив је нове изложбе која ће бити отворена 25. септембра у Музеју Војводине.

културе.рс • 19. септембар 2023.

фото: Бел Арт

Ова изложба представиће дела уметника из Војводине који већ дуже време живе и стварају у Будимпешти. Биће презентовани радови шесторо уметника – Каталин Ладик, Балинта Сомбатија, Милорада Крстића, Беле Маријаша, Иштвана Балинда, Андраша Шифлиш). 

Изложбу приређује новосадска Галерија Бел Арт.

У савременим уметничким збивањима у Мађарској, током последње три-четири деценије активно учествују уметници Мађари који су пореклом из Војводине. 

На крају 20. и почетком 21. века се, донекле, поновила ситуација када су уметници Мађари са територије данашње Војводине инклинирали ка Будимпешти што је трајало све до краја Великог рата и успостављања нове југословенске границе. 

Тада је настала пауза у српско-мађарским уметничким везама, коју касније није било лако обновити, јер је уметничка судбина била скоро идентична у обе државе. 

„Успостављање социјалистичких система након Другог светског рата је донело строгост соц-реализма, тегобу модернистичког освешћења, занемарену (и спутавану) концептуалну уметност у седамдесетим годинама протеклог столећа. Тек је у једном интервалу током осамдесетих година прошлог века дошло до релаксиранијих односа и размене изложби, да би драматични распад СФРЈ, а потом и транзицијски процеси које су обе државе претрпеле донело нове тегобе и проблеме“, наводи се у позиву на изложбу.

Управо у том периоду почињу одласци војвођанских уметника у Будимпешту. 

Неки су тамо стигли као већ афирмисани уметници са значајном репутацијом али је један број аутора своју афирмацију стекао управо у новом уметничком миљеу. 

Тако је поново дошло до занимљивих уметничких преплета. 

„Дакле, ради се о интересантном уметничком феномену који је потребно сагледати, објаснити и схватити место и улогу ових уметника на уметничким сценама с обе стране границе. Јер, чињеница је да су сви ови уметници, неко агилније а неко мање активно, присутни на обе сцене – мађарске и српске али и знатно шире у земљама бившег југословенског уметничког простора“, наводе из галерије Бел Арт.

Кустос изложбе Сава Степанов је одабрао оне уметнике са којима Галерије Бел Арт сарађује  дужи низ година.

Изложба ће трајати до 8. октобра.

#Бел Арт #галерија #изложба #Мађарска #Музеј Војводине #Нови Сад #Србија #уметници

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!