Уочи пола века Академије уметности: Награђени најбољи студенти Департмана ликовних и примењених уметности и отворена изложба завршне године

У препуној сали Галерије Академије уметности на Булевару Михајла Пупина, у петак су додељене награде најбољим студентима Департмана ликовних и примењених уметности новосадске Академије уметности и отворена изложба радова студената завршне године.

А. Мандић • 24. јун 2023.

фото: културе.рс

У сусрет пола века постојања ове институције, јубилеја који ће бити обележен следеће године, Академија је изнедрила 49. генерацију студената – младих уметника чија ће енергија у будућности пружити нова, значајна остварења.

Награда Уметничке ливнице ,,Станишић“ за најуспешнији уметнички рад из стручно уметничке дисциплине вајање добила је студенткиња  Александра Пејановић.

Уметничка ливница „Станишић“, кроз посебан вид сарадње са Академијом, награђује најбољег студента вајарства – одливањем у трајном материјалу скулптуре малог формата. 

Скулптура се одлива у три примерка, од којих један остаје у трајном власништву Ливнице, један се додељује награђеном студенту, а један припада Академији уметности.

Награду ,,Драган Ракић“ за најуспешнији рад из предмета Дигитална слика, коју додељују одсек Нових ликовних медија и одсек за Сликарство припала студенткињи Тамари Кнежевић.

За остварене изузетне резултате из области ликовне педагогије у оквиру предмета Методика ликовне културе, награда „Богомил Карлаварис“ додељена је Звездани Ковачевић са одсека за дизајн ентеријера.

културе.рс

Студенткиња сликарства Теодора Милић награђена је наградом „Бошко Петровић“ за најуспешнији уметнички рад из стручно уметничке дисциплине сликање .

”Оно што сам вечерас чула од једног од посетилаца - човека који не припада нужно академији - јесте да нам је заиста потребно више оваквих садржаја. У потпуности се слажем са тим. Можемо рећи да је ова изложба нека врста светионика. Бескрајно сам захвална што не посустајете и не посустајемо на квалитетном садржају”, поручила је на додели награда професорка Дубравка Лазић.

Годишње награде департмана ликовних и примењених уметности додељене су у уметничкој дисциплини цртање Сандри Милановић са одсека за графички дизајн, у дисциплини сликање Ањи Прерадовић, студенткињи сликарства, у дисцплини вајање Кристина Станојевић са одсека за вајарство.

У дисциплини графика награђена је студенткиња графике Соња Кнежић, за нове ликовне медије награђена је студенткиња тог одсека Мила Стојановић, као и студенткиња фотографијe Андреа Медић која је такође награђена у својој области.

Такође су у својим областима награђени и студенти графичког дизајна, Сандра Милановић, илустрације Мила Лукић и дизајна ентеријера, Тамари Кереџин.

Студенти награђени Годишњом наградом Департмана ликовних уметности конкуришу за Награду Фондације „Мали принц“ која се за врхунске резултате из области уметности додељује сваке школске године по једном студенту Департмана ликовних уметности, Департмана драмских уметности и Департмана музичке уметности, на Дан Академије, 22. априла.

културе.рс

културе.рс

културе.рс

културе.рс

културе.рс

културе.рс

Изложба је отворена у новом простору Академије уметности –  Галерији на Булевару Михајла Пупина 20, која је почела са радом пре годину дана.

До сада је у њој реализовано више пројеката и изложби, укључујући пројекат ”Разлике”, изложбу проф. Владе Ранчића, изложбе ”Фрагмент”, ”Ово је наше”, ”Графика и цртеж”.

Изложба радова завршне године студената Департмана ликовних и примењених уметности се одвија и на другим локацијама – у Културној станици ”Свилара”, галеријама ”Мост”, ”СУЛУВ” и ”МЛС”.

Радове студената могуће је погледати до 7. јула.

Улаз је слободан.

#Академија уметности #АУНС #Департман за ликовне и примењене уметности #награде #Нови Сад #Студенти

студенти >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!