”У салону шешира Оскара Хутера” – читање прича у ГМС

Пратећи програм изложбе Паје Јовановића и Густава Климта наставља се у петак, 29. децембра.

културе.рс • 27. децембар 2023.

фото: ГМС

Са почетком у 19 часова, један од аутора изложбе мср Никола Ивановић приредиће публици посебно вече читајући „повремено истините приче“ У салону шешира Оскара Хутера које су део изложбе и каталога ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја”. 

Кроз три кратке приче посетиоци ће имати прилику да се упознају са наративом изложбе на другачији начин. 

Анализирајући их, аутор ће говорити који су сегменти прича истинити, а који измишљени о портретисаним личностима на делима Паје Јовановића и Густава Климта.

Ауторска вођења

У суботу, 30. децембра, у 13 часова биће одржано кустоско вођење кроз изложбу ”Поморишац – Васа Поморишац”, док ће у 17 часова бити одржано кустоско вођење кроз изложбу ”Паја Јовановић и Густав Климт”.

Измењено радно време Галерије Матице српске током празника

Током новогодишњих и божићних празника, Галерија Матице српске ће радити по измењеном распореду. Галерија ће бити отворена за публику 31. децембра и 6. јануара од 10 до 14 часова. Од 2. до 4. јануара ће бити отворена за посетиоце од 10 до 18 часова, док ће у петак, 5. јануара радити од 10 до 20часова. Нерадни дани су 1, 7. и 8. јануар 2024. године. Тренутно су актуелне две изложбе, ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја” и ”Поморишац – Васа Поморишац”.

#Галерија Матице српске #изложба #Нови Сад #пратећи програм

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!