”У част Савке Суботић”  – културна манифестација вечерас у Архиву Војводине

Културна манифестација „У част Савке Суботић” одржаће се вечерас, са почетком у 18 часова, у Архиву Војводине.

културе.рс • 15. децембар 2023.

фото: Архив Војводине

У оквиру манифестације одржаће се изложба накита, хаљина и украса за косу/ фасцинатора ауторке Милице Станивук, модне дизајнерке и уметнице и изложба фотографија „Мода и жене” аутора Жељка Савића.

Изложбу фотографија „Мода и жене” чини четрдесет модних фотографија на којима је приказан накит Милице Станивук, а који носе познате даме културне сцене Новог Сада, узраста од 17 до 60 година.

Изложба накита, хаљина и украса за косу/ фасцинатора инспирисана је  животом и делом познате Новосађанке Савке Суботић (1834-1918), која је дала значајан допринос стваралаштву жена. 

Представља уникатне комаде накита израђене од полудрагог  камења, племенитих метала и бисера. 

Лепоту и посебност жена из тог времена сликовито ће приказати и уникатно израђене хаљине и украси за косу/ фасцинатори, као и упечатљиви комади дизајнирани уметничким рукама ауторке Милице Станивук.

#Архив Војводине #Нови Сад #Савка Суботић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!