Фестивал „Ухвати филм“ од 11. до 15. октобра

Уз слоган „Покренимо промене“, 21. Међународни филмски фестивал „Ухвати филм“ биће одржан од 11. до 15. октобра од 18 часова у Културном центру Новог Сада.

културе.рс • 5. октобар 2023.

фото: Ухвати филм

Биће приказана 32 краткометражна филма из свих крајева света и говорни програм у којем ће публика имати прилике да размени утиске о филмовима и разговара са присутним ауторима и гостима. 

Улаз на све програме је бесплатан.

Фестивал се свечано отвара 11. октобра од 18 часова кад је на репертоару избор филмова са претходних издања фестивала. 

Гледаоци ће имати прилике да погледају филмове „Вики“ и „Глува љубав и Лица“.

Наредни дани Фестивала, резервисани су за филмски такмичарски програм. 

Од четвртка, 12. октобра до недеље, 15. октобра, од 18 часова у Културном центру Новог Сада, публика ће уживати у 29 краткометражних филмова из 18 држава света. 

Филмови су играни, документарни и анимирани. 

Сваког дана након филмских пројекција следе трибине. 

фото: Ухвати филм

У четвртак, 12. октобра, одржаће се трибина „Покренимо промене: снага појединца“. 

Гошћа ће бити Милица Кнежевић, активисткиња, која свој профил на друштвеним мрежама користи за ширење свести о приступачности и рушење стереотипа и предрасуда према особама са инвалидитетом. 

Она ће говорити о снази појединца да покрене промене и објаснити зашто особе са инвалидитетом нису суперхероји кад раде уобичајене ствари.

Наредни дан, 13. октобар, резервисан је за тему уметности. 

У оквиру трибине: „Покренимо промене: Снага уметности“, гостоваће аутор филма „Хортензија“ из Албаније, Гентиан Минга и продуцент турског филма „Нечувене ствари“, Фатих Баşдемир. 

У суботу, 14. октобра, тема дана је љубав – на трибини „Покренимо промене: снага љубави и страсти“, Давид Тодоровић, аутор филма „Трећа срећа“ из Црне Горе и активисткиње Сања Марковић и Анђела Стојановић, говориће о предрасудама према особама са инвалидитетом као партнерима и запитати се да ли је љубав свима дозвољена?

Фестивал се завршава разговором у недељу, 15. октобра, разговором „Покренимо промене: снага породице“.

фото: Ухвати филм

Гошће су Јелена Шебез, познатија по својим профилима на друштвеним мрежама као „Јелена дневник аутистичне маме“ и Татјана Пољак, председница удружења „Реално“ које је покренуло иницијативу да и особе са менталним инвалидитетом након 18. године имају персоналне асистенте. 

Ове две храбре маме говориће о важности подршке породице особама са инвалидетом, али и важност системске подршке.

Као и претходне године, сви филмови ће бити описно титловани, аудио-описани и синхронизовани на српски.

Говорни садржаји преводе се на српски знаковни језик. 

Биоскоп Културног центра Новог Сада, где се одржава фестивал, приступачан је за особе са моторичним инвалидитетом. 

Ухвати филм једини је регионални филмски фестивал о инвалидности. 

Већ 21 годину успешно се одржава у Новом Саду, у организацији КАО Парнас, од 2011. реализује се у Ријеци, под организацијом Удруге Спирит, од 2017. у Бањој Луци под вођством Хуманитарне организације Партнер, као и у Котору у реализацији АРТ 365 из Подгорице. 

Одржава се са циљем афирмације домаћих и иностраних играних, документарних и анимираних филмова, чији су актери особе са инвалидитетом, као и промоције могућности и изазова особа са инвалидитетом, са посебним освртом на вишеструко маргинализоване групе, кроз уметност.

#инвалидитет #КЦНС #Нови Сад #Ухвати филм #фестивал

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!