”Фотографије Гаврила Принципа и Младе Босне”: Сећање на догађај из Сарајева који је одредио 20. век у галерији Прометеј 28. јуна

Издавачка кућа Прометеј у сарадњи са историчарима др Милошем Војиновићем и Милошем Ковићем, за Видовдан организује документарну изложбу „Фотографије Гаврила Принципа и Младе Босне” у галерији Прометеј, Светозара Милетића 16.

културе.рс • 26. јун 2023.

фото: Прометеј

Ово је, како истичу организатори,  први покушај да се на једном месту представи свеобухватно фотографско сведочанство повезано са Гаврилом Принципом и Сарајевским атентатом. 

”Изложба не представља само архивистички подухват, већ анализом свих сачуваних фотографија чинимо покушај да понудимо одговоре на неколико питања: у којим околностима су настајале фотографије? Како су настајале и зарад каквих потреба? Шта нам говори изузетна потреба да се „види” Принцип? Да ли фотографије допуњавају или оповргавају постојећа знања настала на основу писаних извора”, наводи се у позиву.

”У тренутку када je Гаврилo Принцип повукао обарач, Млада Босна је заувек напустила анонимност.  Група босанско херцеговачких анти-хабзбуршки расположених ђака и студената постала је објекат знатижеље о којем су, услед несагледивих последица њиховог чина, многи желели да знају све што се знати може.  Догађаји из Сарајева незаобилазни су састојак сваке историје Балкана, Европе и света у 20. веку. Поред тога, фотографије повезане са атентатом – било да се ради о фотографијама атентатора или онима насталим тог судбоносног дана – стекле су снажно место у историјској свести. Проласком времена oне не губе на значају. Штавише, изгледа као да постају важније”, наглашава историчар Милош Војиновић.

Историчар Милош Ковић истиче да су педесетогодишњица Атентата и Млада Босна били много боље заступљени у јавном животу, него у време када је обележена њихова 100. годишњица.

”Прилика је да поправимо”, додаје.

Поздравна реч припада Миодрагу Кузмановићу, који ће говорити у име удружења ратних добровољаца 1912–1918 њихових потомака и поштовалаца – „Обилић 1912–1918”.

У пограму учествују Милош Војиновић, Милош Ковић и Зоран Колунџија. 

Свечано отварање изложбе заказано је за 28. јун у 19 часова. 

Улаз је слободан.

#Гаврило Прицип #галерија #изложба #Милош Војиновић #Милош Ковић #Млада Босна #Нови Сад #Прометеј #Сарајевски атентат

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!