Француски филм „After“ најбољи на Нови Сад филм фестивалу

Дебитантски филм Ентонија Лапије ”After” понео је награду за најбоље остварење на Нови Сад филм фестивалу, док је награду за најбољег редитеља понео хрватски синеаста Јурај Леротић, аутор потресне драме ”Сигурно мјесто”.

културе.рс • 25. септембар 2023.

фото: В. Величковић

Доделом награда синоћ у биоскопу Arena cineplex завршен је први Нови Сад филм фестивал.

Жири у саставу: директорка Пула филм фестивала и председница жирија, Тања Миличић, селектор независне филмске секције филмског фестивала у Венецији Андреи Танасеску, и руководилац смера за анимацију и визуелне ефекте на АУНС и storyboard директор Ilbe Studios Милета Поштић у образложењу наводе да филм After

„органски и искрено, непретенциозно и једноставно гледаоца увлачи у неочекивано складну и флуидну причу у свијету techno глазбе и наркотика. Из кадра у кадар публика ритмично 'улијеће у платно' и урања у временску капсулу у којој се испреплићу животи Фелисие и Саида”, док је Јурај Леротић „мајсторски режирао потресну особну причу, која без трунке мелодраме, сталожено и прецизно оставља снажан емотиван печат на гледатеља”.

Награду публике понео је аргентински El Santo Augustina Carbonerea, који је свечано отворио Нови Сад филм фестивал.

фото: В. Величковић

Како су се у такмичарској селекцији надметали студентски филмови, награду за најбољи понео је Guguto Memeto редитеља Бранислава Стошића који „екранизацијом прозе награђиваног писца Стефана Тићмија, филмским рукописом представља комбинацију играног и анимираног остварења које својом необичном стилизацијом увелико превазилази уобичајене стандарде квалитета које очекујемо када је реч о  студентском филму”, наводи се у образложењу жирија. 

Најбољи средњошколски филм је Испод моста Андреја Томина из Филолошке гимназије из Београда, који се, према речима жирија, истиче својом једноставношћу и јасноћом: 

„Екипа филма успела је да пренесе дубоке емоције и сложене односе кроз причу која је истовремено једноставна и разумљива”.

фото: В. Величковић

Раније, на прес-конференцији тога дана, у селекцији Best Pitch, милион динара за завшретак филма добио је црногорски пројекат По мени се ништа неће звати у режији Ђорђа Војводића.

Завеса је спуштена концертом Urban&4 и гудачког састава Камерата Нови Сад, по уручењу награда,  али и журком Љубав која је окупила велики број званица.

Фестивалски дух у Новом Саду биће присутан и у наредним данима јер се наставља селекција посвећена новим филмовима реализованим на територији Новог Сада и ауторима који су живот и рад везали за овај град. 

Реч је о селекцији А Сад Нови, у оквиру које ће публика од 25. до 27. септембра гледати филм Мања редитеља Николе Кончаревића, као и две биоскопске премијере филмова Пенал и сексуални живот Ане Ђ. редитељке Милице Стојанов и Заљубљена Ана, господин заборав и мама у режији Мануела Србина. 

фото: В. Величковић

Све пројекције ће бити одржане од 21 сат у Културном центру Новог Сада. 

Такође, за сам крај овогодишње филмске приче, публика ће још једном имати прилику да погледа филм El Santo Augustna Carbonerea који је освојио награду публике, као и документарац о Мири Бањац, лауреату за допринос националној кинематографији. 

Под слоганом Улети у платно, Новосађани и њихови гости су у оквиру Нови Сад филм фестивала имали прилику да погледају више од 20 филмова, у више од осам селекција, у Српском народном позоришту, Културном центру Новог Сада, биоскопу Arena Cineplex, гимназији „Лаза Костић”, књижари Зенит и у Културној станици Свилара.

#Нови Сад #Филм фестивал

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!