Шести Калеидоскоп културе почиње данас

Церемонија свечаног отварања на Корзу, Булевар Михајла Пупина, почиње у 20.30 часова.

културе.рс • 7. септембар 2023.

фото: ЕПК

Наступиће пијаниста и Гинисов рекордер, Петер Бенце уз Војвођански симфонијски оркестар, под диригентском палицом Србољуба Динића. 

„Музика треба да буде доступна, а не ограничена. То је као претварање града у велику позорницу. Веома се радујем, сваки пројекат је јединствен и узбудљив, али када неко може да свира музику са 80 других уметника на сцени, то је нешто посебно. Програм ће укључивати сјајне класике, филмску музику на којој смо сви одрасли, али и аранжмане легендарне популарне музике Мајкла Џексона и групе Queen. Биће ту и неколико мојих оригиналних композиција за клавир и оркестар, због чега сам помало узбуђен“, истакао је Бенце. 

Број седећих места на Корзу је ограничен.  

Након свечане церемоније, отварање Калеидоскопа културе се наставља још три дана у Дистрикту, од 8. до 10. септембра, представљајући увод у пет недеља и својеврсни Калеидоскоп културе у малом, кроз мултимедијални догађај „Нераскидиве везе“.  

Програм почиње у 20.30 часова, на бочном улазу у Дистрикт, од стране студентских домова, што ће бити једини могући улаз у Дистрикт, све до 22 часа, док не почне музички програм, када ће и сви остали улази бити отворени.  

Овај мултимедијални догађај обухватиће једну представу, три изложбе, шест пројекција и анимација, седам инсталација, три позоришта, две средње школе, два факултета, глумце, плесаче, каскадере, сликаре и друге уметнике и уметнице, илуструјући последњих сто година Дистрикта, кроз осврт на најзначаније друштвене и уметничке догађаје 20. и 21. века.  

Три дана отварања у Дистрикту обухватиће и 13 концерата, а стижу Ива Лоренс, Кени није мртав, Зои, Natalеé, Тијана и Runy, Мерина Грис, Верботен Берлин, Владимир Аћић, Дејан Милићевић, Лира Вега, Елизабете Балчус, Срђан Жикић и Милана Никић.  

фото: ЕПК

Пет недеља 

Након четвородневног отварања, свака недеља биће у знаку посебне врсте уметности – извођачке, примењене, визуелне, архитектуре и књижевности, а у Новом Саду представиће се најзначајнија домаћа, регионална, европска и светска имена, од којих ће многи први пут бити у Србији.  

У недељи извођачке уметности, од 11. до 17. септембра стижу добитник Гремија, џез музичар Џејсон Мајлс, затим виртуоз Стефан Миленковић уз Камерату Нови Сад, као и Senda Pan flute Choir, дечији хор из Хирошиме, под диригентском палицом Хиромицуа Шимамота и новосадски Бајићеви славуји, које је основала и предводи Ана Ковачић. 

У недељи примењене уметности од 18. до 24. септембра биће отворена прва мултимедијална изложба о једном индустријском наслеђу „Дух места – први век Дистрикта“ и  несвакидашња интерактивна инсталација „Срце“ ауторке др Миљане Комад, а стижу и најзначајнија домаћа имена из света дизајна – Славимир Стојановић Футро и Горан Еди Тадић.  

У недељи визуелне уметности од 25. септембра до 1. октобра биће отворена изложба „Од Коњовића до Марине Абрамовић“ која ће по први пут, на једном месту представити дела великана српске уметности међу којима су – Петар Лубарда, Милена Павловић Барили, Сава Шумановић, Милан Коњевић, Оља Ивањицки, Владимир Величковић, Марина Абрамовић и други. 

У тој недељи публика ће имати прилике да види изложбу „Најбоље од светске наиве“, кроз дела српских и кинеских наивних уметника, као и радове младих уметника – сликара Александра Бајуновића и фотографа Владимира Величковића.  

У недељи архитектуре од 2. до 8. октобра стиже Алехандро Аравена, добитник Прицкерове награде, Нобеловог пандана у архитектури. 

Та недеља обухватиће и изложбу „Кухиње“, као и стручни панел „Pop-up Think Thank Future Modernities“.  

У недељи књижевности од 9. до 15. октобра стижу нека од најзначајнијих регионалних и домаћих имена писане речи – Матија Бећковић, Јасминка Петровић, Мухарем Баздуљ, Даница Вукићевић, Милица Вучковић, као и педагошкиња Олгица Пушић Угринов. 

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.  

#Европска престоница културе #Калеидоскоп културе #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

”Део нас”: Отварање изложбе студената графичког дизајна у Галерији ”Форма”

16. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!