Шта ћемо слушати на Новосадском музичком лету?

Традиционална манифестација у организацији Музичке омладине Новог Сада, која се одржава преко двадесет година, почеће на Светски дан музике – 21. јун.

културе.рс • 12. јун 2023.

фото: МОНС

Све до 3. јула посетиоце очекује укупно пет концерата, уметничке, етно, џез и поп музике, од којих је један и игранка, а у извођењу наших изванредних ансамбала с угледним солистима из Шпаније,Русије, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Већина програма одвијаће се на отвореном, у дворишту ОТП банке у центру града, а један концерт биће у Синагоги.

Улазнице су у продаји на билетарници Гигс Тикс-а, радним данима и суботом од 9 до 19.30 часова, као и онлајн.

Отварање Новосадског музичког лета обележиће концерт Војвођанског симфонијског оркестра и славног шпанског виртуоза на усној хармоници Антонија Серана, под диригентским вођством маестра Алана Бјелинског из Хрватске.

На програму ће бити изведена популарна дела Астора Пјацоле, Феликса Менделсона, ЏорџаГершвина и других славних аутора. 

Антонио Серано сарађивао с великим музичким именима попут славног Пака де Лусије.

Наредни датум, 24. јун, резервисан је за концерт Амире Медуњанин – звезда етно музике – севдаха, која је више пута до сада наступала у Новом Саду, између осталог и са Војвођанским симфонијскиморкестром. 

Концерт руске пијанисткиње Марине Худих, иначе једини програм с овогодишњег летњег циклусакоји ће бити одржан у Синагоги, 29. јуна, посебно ће занимати слушаоце наклоњене савременојмузици и модерном начину презентације, јер је реч о интердисциплинарном и интерактивномпројекату. 

Према речима саме ауторке, ово је „пројекат на раскрсници концерта, перформанса и медитације”, у којем се преплиће и спаја музика Арва Перта, Џона Адамса и Ђерђа Лигетија.

ABBA Real Tribute Band, који је свој рад у потпуности посветио непролазној музици легендарне шведске групе АБА, приредиће Новосађанима игранку под називом „Dancing Queen“, у петак 30. јуна.

Новосадски биг бенд затвориће овогодишње издање Новосадског музичког лета, 3. јула уз одабране инструменталне солисте из оркестра и гостујуће вокалне – Невену Рељин и Матију Занату.

Под диригентском палицом Федора Вртачника представиће слушаоцима еволуцију филмске музике, од немог филма до великих блокбастера, изводећи познате мелодије из незаборавних остварења као што су Кум, Живот је леп, Џејмс Бонд, Ратови звезда, Немогућа мисија и многи други. 

Покровитељ Новосадског музичког лета је Град Нови Сад.

#МОНС #Музичка омладина #Нови Сад #Новосадско музичко лето

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Милић од Мачве: Једна од најкомплекснијих личности српске и југословенске ликовне уметности

21. јул 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!