О стваралаштву Андреја Тишме у Културном центру Војводине

У оквиру програма „Уметник у фокусу”, који ће бити одржан у уторак, 27. фебруара, у Културном центру Војводине, биће речи о стваралаштву визуелног уметника Андреја Тишме.

културе.рс • 22. фебруар 2024.

фото: atisma.com

Поводом 50 година стваралаштва визуелног уметника Андреја Тишме, издавачка кућа „Академска књига” је објавила студију Милана Ђорђевића „Субверзија и исцељење – уметност Андреја Тишме” која ће бити представљена у оквиру овог програма.

Такође, биће представљена и књига Андреја Тишме „Хронографија (спи)ритуала”, која је почетком ове године објављена у издању Културног центра Новог Сада, а у којој је уметник представио своје перформансе духовног зрачења којима се бави од 1984. године.

Пуне четири деценије уметник је разијао свој начин извођења перформанса у којима му је главни циљ био утицај, преношење, зрачење сопственог психичког стања, надахнућа, емоције, доживљаја на публику или на шире окружење.

У порграму ће учествовати Андреј Тишма, публициста Милан Ђорђевић и историчар уметности Владимир Митровић.  

Уредница и модераторка програма је Гордана Драганић Нонин.

Догађај почиње у 18 часова.

#Андреј Тишма #Културни центар Војводине #разговор #уметник у фокусу

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!