21114 Филм фест почиње у четвртак

Девети по реду „21114 Филм фест” одржаће се од четвртка 31. августа до 3. септембра на неколико локација на отвореном, на новосадском Новом насељу у улици Бате Бркића.

културе.рс • 29. август 2023.

фото: НКН

Ове године, Ново културно насеље премијерно ће приказати три филма из сопствене филмске продукције. 

У суботу 2. септембра, на главном биоскопу „Будући Културни центар Ново насеље“, биће приказани филмови: „Очи Дунава“ документарни филм сниман у шест земаља Дунавског слива о причама из свакодневног живота људи који живе уз обалу Дувана, насталог у склопу пројекта Данурб+; „Корак“ кратки анимирани филм који је подржала компанија Epic Games кроз програм MegaGrant и који се бави егзистенцијом младог човека у свету који га окружује а ком не припада; као и краткометражни играни филм „Комшије 2“, омладинског филма који је настао у склопу уметничких секција за младе на пројекту „Арт Кварт – Старт! 2022”.

Такмичарска селекција „Златни чеп” чија ће се пројекција десити у петак у биоскопу Будући Културни центар Ново насеље, додељује истоимену награду за најбољии кратки филм из региона и освојиће је аутор са највише покупљених симпатија публике. 

Селекторка је редитељка Ружица Ања Тадић а награда је ауторски рад академског вајара Дејана Јанкова из Новог Сада.

фото: НКН

Биоскоп на ливади прекопута Геронтолошког центра носи назив по новонасељским уметницима Илији Ики Башићу и Тибору Вајди. 

Биоскоп „Код Ике и Тибора” четврту годину заредом представља кратка филмска остварења из целог света. 

Интернационална селекција ће у петак понудити широк спектар филмова из Јапана, Велике Британије, Финске и многих других земаља, селектованих од стране новосадског глумца и редитеља Игора Павловића.

Новина коју доноси девета фестивалска година јесте селекција „Анимирани кратки”. 

Уз Игора Ковачевића и Марка Драшка, селекторе и домаћине, публика ће имати прилику да у четвртак, у пицерији Ало погледа најстидљивије видео-снимке који често не угледају светлост дана и леже скривени у личним архивама. 

Ово је безбедна зона, где ће се сви добро забавити уз велики број треш филмова пристиглих путем конкурса.

Посетиоци ће моћи да уживају у домаћим дугометражним остварењима „Индиго кристал” Луке Михаиловића, „Овуда ће проћи пут” Нине Огњановић, „Игра” Ане Лазаревић и „Муње: Опет!” Радомира Андрића. 

Као и претходних година, улаз на све садржаје је бесплатан, а комплетан програм и сатница деветог „21114 Филм феста” доступни су на Фејсбук и Инстаграм страници Новог културног насеља.

#21114 Филм фест #Нови Сад #Ново културно насеље #Ново насеље #Филмски фестивал

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!