Ova izložba pokazuje na koji način su umetnici doživeli Pariz i Azurnu obalu, predele, ljude, muzeje, arhitekturu, a u okviru pratećeg programa biće reči i o drugim aspektima svakodnevnog života poput mode, filma, muzike, knjiženosti.
Ovaj petak biće posvećen francuskoj kuhinji i gastronomiji.
Joie de vivre ili „radost života“ je specifičan pojam poznat svakom Francuzu koji karakteriše i način razmišljanja i način uživanja u životu.
Jedan od najvažnijih delova joie de vivre-a jeste odnos prema gastronomiji u kojoj nema sitnica i svaki detalj je od značaja.
Kulturološkinja Marija Šibanova približiće publici priču o tome kako je nastala francuska kuhinja i kako je francuska gastronomija postala deo svetske nematerijalne kulturne baštine.
Poznavanje francuske kuhinje značajno je doprinelo zapadnim kuhinjama, te se njeni kriterijumi široko koriste u školama kulinarstva i kulinarskom obrazovanju.
Nada Savković
filolog
Pitanje jezika je izuzetno važno, jer je jezik osnovno oruđe kulture svakog naroda: rodno mesto našeg bića. Pojmovni svet jednog naroda odražava se u jeziku. Kada smo u svom jeziku, mi smo u svom zavičaju. Zato je važno uticati na svest o važnosti očuvanja maternjeg jezika kao preduslova za očuvanje autentičnosti nacije.
Vladimir Bajić
”Graditelji Novog Sada”
”Moramo voditi računa o tome da se u što većoj meri podsećamo na to šta je nekada bilo, šta su važni istorijski događaji, ko su naši preci i kako su oni živeli. To je suštinsko proučavanje društva iz kog proizilaze rezultati koji nam mogu ukazati na to kojim putem treba da idemo da bismo bili bolji ljudi i članovi našeg društva”.