Fellowship 20.24: Ускоро трећи по реду међународни сусрет издавача 

Дванаест представника издавачких кућа и књижевних агенција из света биће учесници трећег по реду међународног сусрета издавача „Fellowship Novi Sad 2024”, који организује Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ.

културе.рс • 7. септембар 2024.

фото: КЦВ ”Милош Црњански”

„Fellowship Novi Sad 2024” биће одржан од 11. до 15. септембра 2024. године у Новом Саду и Београду, а ове године ће учесници бити из Пољске, Русије, Грчке, Турске, Уједињених Арапских Емирата, Еквадора, Чешке, Словеније, Америке, Италије и Пакистана.

Програм Фестивала је замишљен као след догађаја: један је сусрет, такозвани match-making, издавача са издавачима, домаћих и страних који ће се одржавати у Народној библиотеци Србије у Београду.

У Новом Саду ће бити организован низ предавања у којима ће се гости упознати са савременом српском прозом, савременом књижевношћу за децу која се ствара на нашем језику, а такође и са тржиштем књига у Србији. 

Свечани почетак сусрета заказан је у четвртак 12. септембра у 10 часова у Свечаној сали Матице српске. 

Након тога, присутни ће имати прилике да чују предавање о савременој српској прози, које ће одржати Милош Јоцић (Филозофски факултет у Новом Саду) и Снежана Савкић (Институт за књижевност и уметност у Београду).

Предавање о тржишту књига у Србији планирано је за 12 часова, а одржаће га Младен Весковић (Министарство културе Републике Србије), Милан Трпковић (Секретар Удружења издавача и књижара Србије) и Милош Јоцић.

Слађана Илић (Библиотека града Београда) ће истог дана у 14.45 часова одржати предавање о српској књижевности за децу, а сусрет у Матици српској биће завршен након

предавања Младена Весковића, које је планирано у 15.30 часова, на тему „Како добити грант од Министарства Републике Србије за преводеˮ.

Наредног дана, у петак 13. септембра, учесници овогодишњег Fellowshipа ће се у Народној библиотеци Србије сусрести са домаћим издавачима. 

Издавачке куће из Србије које ће им представити своју делатност су: „Лагуна”, „Креативни центар”, „Деретаˮ, „Пчелица”, „Чигоја”, „DexyCo”, „Службени гласникˮ и „Отворена књигаˮ.

Током дана, гости ће обићи и Спомен-музеј нашег нобеловца Иве Андрића.

Сусрет се завршава у суботу, 14. септембра у Новом Саду, када ће гости имати прилику да

виде изложбу књига наших аутора на енглеском језику у Дигиталном омладинском центру у Новом Саду.

#Fellowship #издавачи #културни центар војводине

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

Сентандреја, остављена баштина

11. август 2024.

имате вест?
пишите нам!