Fellowship 20.24: Uskoro treći po redu međunarodni susret izdavača 

Dvanaest predstavnika izdavačkih kuća i književnih agencija iz sveta biće učesnici trećeg po redu međunarodnog susreta izdavača „Fellowship Novi Sad 2024”, koji organizuje Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanskiˮ.

kulture.rs • 7. septembar 2024.

foto: KCV ”Miloš Crnjanski”

 „Fellowship Novi Sad 2024” biće održan od 11. do 15. septembra 2024. godine u Novom Sadu i Beogradu, a ove godine će učesnici biti iz Poljske, Rusije, Grčke, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ekvadora, Češke, Slovenije, Amerike, Italije i Pakistana.

Program Festivala je zamišljen kao sled događaja: jedan je susret, takozvani match-making, izdavača sa izdavačima, domaćih i stranih koji će se održavati u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.

U Novom Sadu će biti organizovan niz predavanja u kojima će se gosti upoznati sa savremenom srpskom prozom, savremenom književnošću za decu koja se stvara na našem jeziku, a takođe i sa tržištem knjiga u Srbiji. 

Svečani početak susreta zakazan je u četvrtak 12. septembra u 10 časova u Svečanoj sali Matice srpske. 

Nakon toga, prisutni će imati prilike da čuju predavanje o savremenoj srpskoj prozi, koje će održati Miloš Jocić (Filozofski fakultet u Novom Sadu) i Snežana Savkić (Institut za književnost i umetnost u Beogradu).

Predavanje o tržištu knjiga u Srbiji planirano je za 12 časova, a održaće ga Mladen Vesković (Ministarstvo kulture Republike Srbije), Milan Trpković (Sekretar Udruženja izdavača i knjižara Srbije) i Miloš Jocić.

Slađana Ilić (Biblioteka grada Beograda) će istog dana u 14.45 časova održati predavanje o srpskoj književnosti za decu, a susret u Matici srpskoj biće završen nakon

predavanja Mladena Veskovića, koje je planirano u 15.30 časova, na temu „Kako dobiti grant od Ministarstva Republike Srbije za prevodeˮ.

Narednog dana, u petak 13. septembra, učesnici ovogodišnjeg Fellowshipa će se u Narodnoj biblioteci Srbije susresti sa domaćim izdavačima. 

Izdavačke kuće iz Srbije koje će im predstaviti svoju delatnost su: „Laguna”, „Kreativni centar”, „Deretaˮ, „Pčelica”, „Čigoja”, „DexyCo”, „Službeni glasnikˮ i „Otvorena knjigaˮ.

Tokom dana, gosti će obići i Spomen-muzej našeg nobelovca Ive Andrića.

Susret se završava u subotu, 14. septembra u Novom Sadu, kada će gosti imati priliku da

vide izložbu knjiga naših autora na engleskom jeziku u Digitalnom omladinskom centru u Novom Sadu.

#Fellowship #izdavači #Kulturni centar Vojvodine

vesti >

najnovije >

Nada Savković

filolog

Pitanje jezika je izuzetno važno, jer je jezik osnovno oruđe kulture svakog naroda: rodno mesto našeg bića. Pojmovni svet jednog naroda odražava se u jeziku. Kada smo u svom jeziku, mi smo u svom zavičaju. Zato je važno uticati na svest o važnosti očuvanja maternjeg jezika kao preduslova za očuvanje autentičnosti nacije.

Vladimir Bajić

”Graditelji Novog Sada”

”Moramo voditi računa o tome da se u što većoj meri podsećamo na to šta je nekada bilo, šta su važni istorijski događaji, ko su naši preci i kako su oni živeli. To je suštinsko proučavanje društva iz kog proizilaze rezultati koji nam mogu ukazati na to kojim putem treba da idemo da bismo bili bolji ljudi i članovi našeg društva”.

teme >

Cveće za Antoniju: Sava Šumanović kroz sećanje Antonije Tkalčić

3. septembar 2024.

mišljenja >

najčitanije >

studenti >

Izložba ”Rizik” u Galeriji AUNS

6. jul 2024.

sećanja >

Sentandreja, ostavljena baština

11. avgust 2024.

imate vest?
pišite nam!