Након скоро четири деценије, балет ”Копелија” поново на даскама СНП-а

Након готово четири деценије, на сцену Српског народног позоришта поново се враћа ”Копелија”, комични балет у три чина, у кореографији Ђуле Харангоза, који ће премијерно бити изведен у петак, 29. септембра, на сцени Јован Ђорђевић.

културе.рс • 26. септембар 2023.

фото: Марија Ердељи / СНП

Већ 39 година, Копелија није била на репертоару СНП-а, а до сада је постављена три пута – 1954, 1966. и 1984, и сада поново, 2023. године.

”Од ове представе очекујемо много, јер дуго нисмо имали премијеру на балетској сцени”, поручио је управник СНП-а Зоран Ђерић.

”Верујем да ће ово бити, не само клaсично балетско дело на нашем репертоару, већ много више од тога”, додао је.

Овај балет је прича о лепоти лутке Копелије, мудрости девојке Сванилде и наивности њеног вереника Франца који, јурећи за фикцијом, занемарује праве вредности живота, али и о заносу старог научника Копелијуса што љубоморно чува чудесне изуме у радионици.

Од праизведбе 1870. у Паризу овај комични балет прати лагана музика Леа Делиба. 

фото: Марија Ердељи

”Ово је представа која ће имати диван пут, јер наша публика воли такве представе, где ће уметници имати прилику да покажу своје умеће, будући да има пуно пантомиме, глуме, кореографије. Представа је кореграфски веома захтевна, а имамо и појачање, три играча из Будимпеште”, истакао је Тони Ранђеловић, директор Балета СНП-а.

Кореограф и редитељ је Ђула Харангозо млађи, који је представу поставио према кореографији и режији Ђуле Харангоза старијег, односно његовог оца, који је балет адаптирао 1951. и 1952. године, каже да то представља основу представе које ће бити изведена СНП-у.

”Свака трупа има своје слабости, али и снагу, што морамо узети у обзир када радимо кореографију. Један од главних задатака био је да захтевну кореографију прилагодим могућностима плесног ансамбла. Мој отац, који је својевремено био један од највећих кореографа, сачинио је низ корака који су јако тешки за савладавање, док су истовремено веома спектакуларни. Могу вам рећи да су чланови ансамбла све ове потешкоће изузетно добро савладали”, истиче.

Према његовим речима, представа има две значајне ствари – либрето, који није уобичајен за балет, али је примаран за публику.

фото: Марија Ердељи

”Могу га пратити и људи који нису вични балету и праћењу онога што балет жели да каже – весела, лепа позоришна представа, у којој могу уживати сви људи који су љубитељи позоришта и који га радо посећују”, објашњава и додаје:

”Друга значајна ствар је едукативна улога – дете које погледа ову представу, верујем да ће га се сећати до краја живота и постати редован гост позоришта”.

Диригент Ђорђе Павловић поручио је да је балет Копелија ”празник младости и ентузијазма”, те да је ”све посвећено оним особинама које украшавају младог човека које су у овом контексту кориговане мистиком лика доктора Копелијуса”. 

”То све спада у бајковиту причу одрастања младих људи”, каже диригент.

”Идеалан начин за младе људе да стекну свој први контакт са балетом, са сценом и позориштем”.

фото: Марија Ердељи

Додаје да је оркестрација Леа Делиба примерена бојењу ликова, особина и ситуација које се дешавају на сцени – француски је лепршава, пуна нијанси и брзих промена.

”Иза свега што изгледа лагано, лепо и лепршаво није нимало лако, јер иза стоји рад који је посвећен достизању лепоте и лепршавости, што захтева, поред балета који мора да покаже виртуозност у својим играчким задацима, има велики задатак и да пантомимом, глумом и покретом дочара све оно што се дешава”, закључује. 

У припреми Копелије учестовали су и сценографкиња Олга Ђурђевић, костимографкиња Мирјана Стојановић Маурич и асистенти кореографа Бланка Фајт и Левенте Бајари из Мађарске.

У солистичким улогама наступају Рајна Ремовић, Андреј Колчерију, Самјуел Бишоп, Александар Бечварди, Ирена Месарош, Ранко Лазић, Јана Черепанова, Иван Ђерковић, Верица Козарев Кларић, Рафаел де Мора Родригес, Марко Дубовац, Весна Бишоп, Марко Иван.

Учествују прваци, солисти и ансамбл Балета и Оркестар Опере СНП-а.

Премијера, која је заказана за петак, 29. септембар, почиње у 19 часова.

#балет #Копелија #Нови Сад #премијера #СНП #Српско народно позориште

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

Сентандреја, остављена баштина

11. август 2024.

имате вест?
пишите нам!