Kонкурс за књижевну награду „Стеван Пешић”

Од 1995. године, у знак сећања на Стевана Пешића, песника, приповедача, есејисту, путописца и драмског писца, у оквиру манифестације Меморијал „Стеван Пешић” додељује се истоимена књижевна награда, најбољем новообјављеном књижевном делу оствареном на српском језику, у жанровима и духу које је заступао овај писац.

културе.рс • 22. јун 2023.

фото: Nter25, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

У конкуренцију за Награду улази и укупан опус писца, с образложењем за целокупан допринос, с тим да је објавио и нови наслов од претходне доделе Награде.

Градска библиотека у Новом Саду и Савет Месне заједнице Ковиљ позивају писце, издаваче и удружења писаца да доставе предлог за овогодишњу награду „Стеван Пешић”.

Награда се додељује у текућој години за објављена дела између два Меморијала и састоји се од повеље и новчаног износа.

Жири Награде саопштиће oдлуку о добитнику током октобра, а свечано уручење одржаће се, у оквиру манифестације Меморијал „Стеван Пешић”, у Ковиљу.

Књиге, по три примерка, треба послати до 1. октобра на адресу Градскe библиотекe у Новом Саду, Дунавска 1, 21000 Нови Сад са назнаком „За Књижевну награду Стеван Пешић”.

#Градска библиотека #књижевна награда #конкурс #Нови Сад #Стеван Пешић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!