Драгиша Брашован каквог до сада нисмо видели

Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована, у претходна четири месеца, представила нам је чувеног архитекту из другог угла.

културе.рс • 1. октобар 2023.

фото: ГМС

Како је у разговору за Културе.рс истакла ауторке изложбе, Ивана Јањић, ова изложба није типична изложба која расветљава стваралачки пут једног архитекте – на њој нисмо могли да видимо нацрте, макете, фотографије и разноврстан материјал који прати његово стваралаштво.

Ова изложба приказала нам је предмете попут стилског намештаја, уметнички обликованих предмета и уметничких дела који су чинили његов дом, али и документарни материјал који нас упознаје са овим архитектом.

Дакле, потпуно другу страну човека који је Новом Саду подарио три монументална здања  – комплекс Бановине, зграду Радничке коморе и главну Пошту – зграде које су временом постале симболи Новог Сада, једног од бројних градова у којима је Брашован оставио трага.

фото: ГМС

Из онога што је приказано на изложби, било је јасно – Брашован је волео луксуз.

”Видимо да се обраћала пажња на сваки детаљ, колико је био нпр. битан начин на који се нешто послужује – посебно обликовани предмети попут посуде за шећер, посуде за млеко у једном сету за чај, посуда за сервирање сардине. Кроз детаље на тим предметима можемо видети да је сваки уметнички обликован минуциозно изведеним украсима који плене и данас“, истакла је Ивана Јањић.

културе.рс

О његовом архитектонском стваралаштву, ауторка изложбе рекла је да Брашован ”није настојао да постане утицајни културни ауторитет, универзитетски наставник или дежурни идеолог, усредсређујући се првенствено на пројектовање и грађење”, те да ”стварање није поимао као страсну идеолошку борбу, већ као вид испољавања стручних талената и идеја”.

”За Брашована је најважније било да његова замисао буде реализована”

Међу предметима који су били изложени, јесу и четири интересантне скулптуре.

Чињеница да су се оне нашле у његовом дому не чуди, с обзиром да је Брашован током каријере сарађивао са низом вајара, који су били не само његови пријатељи, већ и сарадници, који су својим вештинама заокруживали изглед Брашованових здања.

”Иако има четири скулптуре, занимљиве су за тумачење, јер смо покушали да проникнемо у ауторство, у теме које су уметници обрадили, али и да схватимо зашто су се баш те скулптуре налазиле у дому архитекте Драгише Брашована”, истакла је кустоскиња ГМС Станислава Јовановић Миндић, на предавању које је одржано у оквиру богатог пратећег програма ове изложбе.

културе.рс / ГМС

културе.рс / ГМС

културе.рс / ГМС

културе.рс / ГМС

Ове четири статуе су: ”Глава мушкарца”, непознати аутор; ”Женски акт наслоњен на грану”, Ристо Стијовић; ”Глава Турчина”, Антун Аугустинчић и ”Стојећа фигура у заносу”, непознати аутор.

Драгиша Брашован, пријатељ вајара

Као архитекта, Брашован је био умешан и у ”најдраматичнију битку наше међуратне архитектуре”, како су оценили историчар уметности Милан Познановић и архитекта Дарио Чупић.

Југословенски павиљон, на Светској изложби одржаној у Барселони 1929. године, који је пројектовао Драгиша Брашован може се оценити као једно од најзначајнијих дела наше међуратне архитектуре, али му се у послератним годинама, са променом друштвено-политичког система, губи сваки траг.

”Богатство  креативности се у тој 1929. години сузило на две тачке”, каже за Културе.рс историчар уметности Милан Познановић.

Једну тачку представља Драгишу Брашована који је направио авангардан павиљон еволутивног карактера –  јер није обрисао контакте са прошлошћу, већ је прошлост користио и осавременио. 

фото: Архив Србије

Другу тачку, која је била у сукобу са првом тачком, је павиљон који је пројектовао немачки архитекта Лудвиг Мис ван дер Рое, чувени немачки архитекта – модерна зграда револуционарног карактера, која је раскинула са прошлошћу и чије је креирање кренуло ”из почетка”.

Та битка одиграла се  преко стручног жирија у Барселони на Сајму 1929. године када је Драгиша Брашован превагнуо, а наш павиљон је добио Гран при.

Међутим, након жалбе немачког тима, коју је жири уважио,  Брашовану је одузета прва награда, али му је додељена новчана награда која иде уз Гран при, док главна награда на Сајму није ни додељена. 

„У нашој историографији претпостављало се да ако је Драгиша Брашован  изгубио награду, да је награда додељена немачком архитекти, што није тачно. Та битка остала је незавршена. Брашовану је награда одузета, али на крају Гран при никоме није ни додељен”, додаје Познановић.

Како је настало и како је заборављено једно од најзначајнијих дела наше међуратне архитектуре

Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована представила је преко 100 експоната, међу којима су слике, скулптуре, цртежи, стилски намештај, дела примењене уметности и документарни материјал који су његова супруга Викторија Брашован и поћерка Олга Ковач поклониле Галерији Матице српске.

За све оне који нису стигли да погледају изложбу, или желе да је се подсете, Галерија Матице српске припремила је виртуелну туру кроз изложбу, коју можете погледати на овом линку.

Нова изложба

У Галерији Матице српске ускоро ће бити отворена нова изложба. Ускоро опширније! Будите уз Културе.рс.

погледајте још

#Галерија Матице српске #Драгиша Брашован #изложба #Нови Сад #Поклон збирка Драгише Брашована

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!