Почиње Лето на Тргу галерија: Овогодишњи програм у духу америчке културе и путовања у далеке земље

Овогодишње издање фестивала Лето на Тргу галерија, које почиње у четвртак, 22. јуна, и ове године ће пружити разнолик програм који ће Трг галерија претворити у културну тачку у којој се преплићу различити видови уметности - ликовне, музичке, филмске и сценске.

културе.рс • 21. јун 2023.

фото: ГМС

Кроз различите програме посетиоци имају прилику да се упознају са делима националне уметности, културама различитих земаља и народа, али и да се опусте уз концерте, плесне вечери, филмове, путописне приче, предавања и размену знања кроз квизове.

Кроз сарадњу са Центром за америчке студије Филозофског факултета у Београду, програм овогодишњег издања фестивала посвећен је везама између светске и националне културе, кроз мотиве историјског одласка на месец, путовање око света и откривање тајни о далеком Исланду, Турској и Јерменији.

”Срећни смо што ове године нудимо нешто ново. Раније смо се трудили да представимо различите европске уметничке изразе и утицаје у нашој средини. Ове године смо отишли корак даље, до америчког континента, тако да ће читаво лето бити у духу америчке културе и путовања у друге земље”, најавила је управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски.

Према њеним речима, Новосађани се за радују овој манифестацији, о којој се распитују већ током маја:

”Зову нас и питају – када ће почети лето”.

Одговор је у четвртак, 22.јуна, када ће бити одржано свечано отварање концертом Fly me to the Moon који ће одржати Бојана Стаменов бенд.

На репертоару овог састава су блуз, соул и фанк хитови шездесетих и седамдесетих година прошлог века, аутора попут Арете Френклин и Ете Џејмс, уз неколико ауторских песама са Бојаниног првог соло албума који се тренутно снима.

Такође, биће одржан квиз The Eagle has Landed, који припрема екипа Центра за америчке студије предвођена историчарем Вукашином Зорићем, у којем ће публика показати своје познавање важних момената ”трке за свемир”, али и предавање Доручак са астронаутом, на којем ће проф. др Симона Чупић поделити своје искуство о посетама комплексу НАСА-е и детаље разговора о Земљи и свемиру са  астронаутом Риком Хибом.

”Спомен збирка ће ове године изаћи са три различита програма, путописним предавањем, филмом и концертом” најављује управница спомен-збирка Павла Бељанског Милана Квас.

Ове активности одржаће се у заједничком врту Галерије Матице српске и Спомен-збирке Павла Бељанског, где ће бити одржано путописно предавање Разгледнице с руба Европе: Исланд, земља ватре и леда које ће одржати проф. др Владимир Стојановић, потом пројекције филмова Аполо 13редитеља Рона Хауарда и рестауриране верзије Пута око света редитељке Соје Јовановић (1964).

Директор Галерије Рајка Мамузића, Владислав Шешлија, позвао је Новосађане да обиђу догађаје Лета на Тргу галерија, који ће делом бити одржани и у врту  те установе – путописна предавања Историјско путовање у Истанбул, град на граници континената проф. др Светозара Бошкова и Јерменија – живи сусрет са древном културом Даријуша Самија.

Тамо ће се бити и затворен овогодишњи програм Лета на Тргу галерија, плесним вечем са клубом Фиеста, под називом Рок планета.

Манифестација, која се од 2012. године реализује кроз сарадњу три културне институције – Галерију Матице српске, спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, до сада је угостила више од 20.000 посетилаца.

Програми Лета на Тргу галерија одржаваће се сваког четвртка од 21 сат, у периоду од 22. јуна до 24. августа.

Улаз је бесплатан.

Милана Квас

Управница Спомен-збирке Павла Бељанског

”Овом манифестацијом показујемо да делујемо као што је и прошле године усвојено на Генералној конференцији ИКОМ у Прагу са новом дефиницијом музеја - да смо отворени за јавност, делимо знања, образујемо публику, али да им истовремено пружамо уживање”.

#Галерија Матице српске #Лето на Тргу галерија #Нови Сад #Поклон-збирка Рајка Мамузића #Спомен-збирка Павла Бељанског

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!