Предавање о скулптурама из дома Драгише Брашована у петак у Галерији Матице српске

Пратећи програм изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована ће овог петка представити скулптуре из дома овог чувеног архитекте.

културе.рс • 31. јул 2023.

фото: ГМС

Предавање ”Скулптуре из дома једног архитекте” одржаће историчарка уметности и кустоскиња ГМС Станислава Јовановић Миндић, у петак, са почетком у 19 часова, у Галерији Матице српске.

Предавањем Скулптуре из дома једног архитекте биће указано на један сегмент Поклон-збирке Драгише Брашована, односно на скулптуре које су биле део ентеријера куће где је живео и стварао чувени архитекта.

Иако заступљене у мањем броју, скулптуре из дома породице Брашован упућују на везе архитекте и аутора вајарских радова, с једне стране, док се погледом на особености појединачних дела може говорити о преовлађујућим тенденцијама у развоју скулптуре ХХ века. 

Брашован је као пријатељ, али и као архитекта око себе окупио истакнуте уметнике са којима је заједнички радио. 

Дугогодишње пријатељство и сарадња с Сретеном Стојановићем, Ристом Стијовићем и Младеном Јосићем резултирала је неким важним пројектима која сведоче о преплитању приватног и професионалног, о повезаности архитектуре и других уметности.

погледајте још

#Галерија Матице српске #изложба #Нови Сад #Поклон-збирка Драгише Брашована #предавање #скулптуре

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!