Пројекција филма ”Драгиша Брашован: мајстор сценографије живота – банатски опус” на програму ГМС у петак

Пројекција филма ”Драгиша Брашован: мајстор сценографије живота – банатски опус”, у оквиру пратећег програма изложбе ”Поклон-збирка Драгише Брашована” биће одржана у петак.

културе.рс • 17. јул 2023.

фото: ГМС

На пројекцији документарног филма ”Драгиша Брашован: мајстор сценографије живота ‒ банатски опус” публика ће бити у прилици да се упозна са градитељском делатношћу Драгише Брашована на територији Баната, адаптацијама и реконструкцијама постојећих објеката и изградњи нових по његовим пројектима. 

Уз драгоцену архивску грађу, савремене снимке и анализе стручњака из различитих области, представљен је кратак период Брашовановог стваралаштва између напуштања Будимпеште након Првог светског рата и пресељења у Београд крајем 1920. године, у ком он живи и ради у Великом Бечкереку, као и период између два светска рата, када се у неколико наврата враћа у данашњи Зрењанин и околину ради нових послова. 

Сазнаћете и нешто више о скулптурама на Соколском дому у Зрењанину, вили др Золтана Перишића на обали реке Бегеј које више нема и изворима за обликовање јединог сакралног објекта архитекте Драгише Брашована, цркву Ваведења Богородице у Орловату. 

Филм је реализован 2019. године у извршној продукцији Удружења „Печат“ уз подршку Удружења „Баштинар“, док је носилац пројекта био Народни музеј Зрењанин.

Догађај почиње у 19 часова.

погледајте још

#Галерија Матице српске #изложба #Нови Сад #Поклон-збирка Драгиша Брашована #пројекција

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!