Пројекција филма „Кућа једног архитекте“ вечерас у Галерији Матице српске

У оквиру пратећег програма изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована, вечерас ће у Галерији Матице српске бити одржана пројекција филма „Кућа једног архитекте“ у 19 часова.

културе.рс • 23. јун 2023.

фото: културе.рс

У сарадњи Галерије Матице српске и Радио-телевизије Војводине током припрема изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована снимљен је документарни филм ”Кућа једног архитекте” редитеља Андреје Милиновића. 

Филм је сниман у простору Галерије и на Булевару Михајла Пупина, приказујући детаљно поклоњене предмете као и новосадске грађевине изведене по Брашовановој замисли.

Публика ће бити у прилици да види комплекс Бановине, зграду Радничког дома и Главне поште из другачије перспективе и сазна нешто више о његовим пројектима од саговорника др Дарка Полића. 

О настанку поклон-збирке, Брашовановим наследницма и значају дара за Галерију говорила је управница Галерије Матице српске др Тијана Плаковљевић Бугарски. 

погледајте још

Кустоскиња изложбе Ивана Јањић говорила је о уметничким предметима, значају њиховог очувања, проучавања и излагања у светлу ширег сагледавања Брашовановог живота и дела. 

Посебан осврт на комплексне конзерваторско-рестаураторске процесе пружили су виши конзерватор-рестауратор мр Данило Вуксановић и рестауратор намештаја Давид Савић.

Улаз је бесплатан.

#Галерија Матице српске #Кућа једног архитекте #Нови Сад #Поклон-збирка Драгише Брашована #пројекција

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!