”FisKultura bez granica”: Leto na Trgu galerija u duhu Olimpijskih igara

Kao i svakog leta, tri kulturne institucije sa Trga galerija, Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Poklon-zbirka Rajka Mamuzića, priređuju program ”Leto na Trgu galerija”, a za ovogodišnje izdanje manifestacije, koje će se održati od 27. juna do 29. avgusta pripremljen je raznovrstan program.

kulture.rs • 25. jun 2024.

foto: GMS

Kroz različita predavanja, putopise, filmske i muzičke večeri posetioci će imati priliku da se upoznaju se sa istorijom olimpijskih igara i njihovim uticajem na umetnost i kulturu.

Kako je istakla upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, ”Leto na trgu galerija” ove godine održava se pod sloganom ”FisKultura bez granica”, s obzirom će ovu godinu obeležiti Olimpijske igre u Parizu.

”Iskoristili smo ovu priliku da spojimo sport i umetnost, i čitavu manifestaciju posvetimo temi sporta i odnosima sporta i kulture. Nadam se da ćemo ovom manifestacijom kao i do sada skrenuti pažnju na Trg galerija, mesto koje zaslužuje mnogo bolji izgled i koje može da bude prostor na kom se održavaju različita kulturna dešavanja tokom cele godine. Svi zajedno težimo tome da parking pretvorimo u park”, poručila je Palkovljević Bugarski.

SZPB

Na otvaranju će biti održan koncert ”Muzejskog olimpijskom tima” koji čini akustični ansambl ”KLO”, u četvrtak, 27. juna, od 21 sat, kada će izvesti muzičke hitove koji su obeležili Olimpijske igre u prošlosti.

Sastav čine vokal Vanja Manić-Matić, harmonikaš Lazar Novkov, kontrabasista Ervin Malina, gitarista Predrag Đurić, klarinetista i saksofonista Milan Jančurić i perkusionista Ištvan Čik.

Galerija Matice srpske, pored svečanog otvaranja, organizuje još tri programa: predavanja ”O čemu govorimo kada govorimo o sportu” istoričara književnosti prof. dr Vladimira Gvozdena i ”U borbi za Dejvisov pehar: tenis i vizuelna kultura međuratne epohe” istoričarke književnosti prof. dr Simone Čupić, te kviz ”Olimpijski leksikon”, koji će voditi Branimir Arsić iz Srpske kviz asocijacije.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog predstaviće se kroz tri događaja, najavila je upravnica Milana Kvas, a prvi na redu je koncert Sane Garić, koji će se održati 18. jula, nakon čega sledi predavanje ”Olimpijske igre u Tokiju kao kruna sportske karijere” koje će održati Ružica Karajović Ibročić, i predstavu ”Mesto dobre radnice” autorki Milene Minje Bogavac, Frosine Dimovske, Iste Stepanov i Dunje Crnjanski.

SZPB

”Novinu ovogodišnje manifestacije predstavlja postavka izložbe originalnih plakata i autentičnih foto albuma sa pojedinih olimpijskih igara iz kolekcije Muzeja Vojvodine koju će publika moći da vidi u drugoj polovini avgusta meseca u Poklon zbirci Rajka Mamuzića”, rekla je PR ove institucije Maja Stojanac. 

Takođe, Poklon zbirka Rajka Mamuzića će organizovati i predavanje ”Olimpijada i film – paralelni razvoj i dodirne tačke” istoričara Ljiljane Kostić i Marka Ušćebrka, potom sledi projekcija filma ”Trkač” iz 1984. godine, iranskog reditelja Amira Naderija.

”Leto na Trgu galerija” zatvoriće koncert grupe ”Deep Steady” koji će izvoditi ska-jazz melodije.

Družeći se sa sugrađanima više od jedne decenije, program ”Leta na Trgu galerija” prilagođavao se aktuelnim temama i interesovanjima među publikom, doprinoseći da trg na kome se nalaze tri novosadske galerije postane značajni centar kulture u Novom Sadu. 

Ovom događaju do prethodne godine prisustvovalo je više od 22.000 posetilaca, što je čini nezaobilaznim kulturnim događajem tokom letnjih meseci. 

Program obuhvata likovnu, muzičku, scensku i filmsku umetnost i na zanimljiv način pruža nova saznanja posetiocima u prijatnom letnjem ambijentu galerijskih vrtova, a održavaju se svakog četvrtka od 21 sat.

#Galerija Matice srpske #Leto na Trgu galerija #Novi Sad #olimpijske igre #Poklon zbirka Rajka Mamuzića #Spomen zbirka Pavla Beljanskog

teme >

najnovije >

Nada Savković

filolog

Pitanje jezika je izuzetno važno, jer je jezik osnovno oruđe kulture svakog naroda: rodno mesto našeg bića. Pojmovni svet jednog naroda odražava se u jeziku. Kada smo u svom jeziku, mi smo u svom zavičaju. Zato je važno uticati na svest o važnosti očuvanja maternjeg jezika kao preduslova za očuvanje autentičnosti nacije.

Vladimir Bajić

”Graditelji Novog Sada”

”Moramo voditi računa o tome da se u što većoj meri podsećamo na to šta je nekada bilo, šta su važni istorijski događaji, ko su naši preci i kako su oni živeli. To je suštinsko proučavanje društva iz kog proizilaze rezultati koji nam mogu ukazati na to kojim putem treba da idemo da bismo bili bolji ljudi i članovi našeg društva”.

teme >

Cveće za Antoniju: Sava Šumanović kroz sećanje Antonije Tkalčić

3. septembar 2024.

mišljenja >

najčitanije >

studenti >

Izložba ”Rizik” u Galeriji AUNS

6. jul 2024.

sećanja >

Sentandreja, ostavljena baština

11. avgust 2024.

imate vest?
pišite nam!