”Молитва као милосрђе”: Слике Алфонса Мухе и Предрага Ђаковића у ГМС

Изложба ”Молитва као милосрђе” биће отворена у петак, 20. октобра, од 20 часова, у Галерији Матице српске.

културе.рс • 15:32

фото: ГМС

Након прошлогодишње изложбе ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја” која је спојила два велика сликара различитих националности, Галерија Матице српске и ове јесени поново представља дијалог између два ствараоца.

Изложба Молитва као Милосрђе представља дијалог између уметничких дела два сликара из различитих епоха: Алфонса Мухе, који је стварао у другој половини 19. века и првој половини 20. века, и Предрага Ђаковића (1964), савременог уметника. 

Тематски, изложба приказује страдања српског, чешког и јеврејског народа која су се десила у 20. веку, указује на немиле догађаје који се не смеју заборавити.

Публика ће имати прилику да се први пут сретне са монументалним делом Алфонса Мухе ”Милосрђе” – Charitas из 1886. године и три цртежа из зреле фазе стваралаштва из приватних збирки чешких колекционара. 

Мухина дела инспирисала су Предрага Ђаковића за стварање уметничких радова и инсталација, те је на такав начин у сопственом уметничком опусу пружио нови оквир холокаусту као непресушном извору за уметничко стваралаштво. 

Девет композиција Предрага Ђаковића изведених у различитим материјалима, заједно са још четири дела Алфонса Мухе, тумаче на савремен начин трагедију наше цивилизације у ускомешаном историјском току.

ГМС

Алфонс Марија Муха (1860–1939) био је чешки сликар и један од најзаначнијих уметника покрета Арт Нуво. 

Сликарство је студирао у Минхену и Паризу, а велику пажњу јавности и ликовних критичара привукао је израдом најпознатијих постера, реклама, илустрација, али и сликањем чувене Словенске епопеје. 

Данас су његова дела део бројних музејских и приватних колекција, док у Прагу постоји јединствен музеј посвећен овом уметнику.

Предраг Ђаковић (1964) је српски савремени уметник који већ четрдесет година живи и ради у Прагу. 

Прве часове цртања похађао у чувеној београдској Шуматовачкој улици код Сергеја Јовановића, да би потом завршио Ликовну академију у Прагу. 

ГМС

Самостално је излагао у Југославији, Чехословачкој, Сједињеним Америчким Државама, Немачкој, Холандији, Шпанији, Енглеској и Црној Гори. 

Добитник је више награда за свој рад, а његова дела се налазе у значајним уметничким колекцијама широм света. 

Изложбу ће отворити управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, помоћник управника ГМС и кустос изложбе др Данило Вуксановић, режисер Лордан Зафрановић и амабсадор Чешке у Србија Јан Бонди. 

Отварање ће употпунити музички програм, а наступиће Габриела Убавић, сопран и Александра Гајић, клавир.

Током трајања изложбе биће реализован богат пратећи програм у виду различитих предавања петком у 19 сати, кустоских вођења викендом у 13 и 17 часова и креативних радионица суботом за децу и тинејџере.

#алфонс муха #галерија матице српске #изложба #молитва као милосрђе #нови сад #предраг ђаковић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

Сентандреја, остављена баштина

11. август 2024.

имате вест?
пишите нам!