Шта нас током 2024. године очекује у Галерији Матице српске?

Низ изложби, нова стална поставка и још много тога.

културе.рс • 22. јануар 2024.

фото: ГМС

Прошле године, Галерија Матице српске обележила је значајан јубилеј – 175 година рада на очувању културног наслеђа, а тај задатак остаје исти и ове године.

Године 2023, у Галерији је реализовано 11 изложби у земљи и иностранству, објављено је девет публикација, а програме и изложбе посетило је преко 100 хиљада посетилаца.

Исти темпо очекује се и 2024, која је почела са две актуелне изложбе:  ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја”, која је због великог интересовања публике продужена до 18. фебруара и ”Поморишац – Васа Поморишац”, која ће трајати до краја фебруара.

У међувремену, Соба за препуштање уметности добила је нови амбијент.

Пролеће пред нама доноси нам нову изложбу.

У оквиру обележавања међународне манифестације Месец франкофоније, у марту ће бити отворена изложба ”Инспирисани Француском”.

Пред крај пролећа, 1. јуна, на дан када се Галерија уселила у здање на Тргу галерија, некадашњу зграду Продуктне берзе, биће отворена дуго ишчекивана нова стална поставка  са називом ”Ревизија колекције Галерије Матице српске”.

Нови концепт сталне поставке подразумева савремени тематски приступ кроз који ће бити презентована одабрана дела српске уметности новијег доба уз иновације у начину презентације, тумачења и коришћења савремених технологија.

Ова ”ревизија” ће по први пут као посебан сегмент сталне поставке представити вајарске збирке.

Летње дане употпуниће гостујућа изложба ”Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић” Музеја маргиналне уметности и наивне уметности у Јагодини.

Крајем године биће представљено стваралаштво Милоша Бајића, у сарадњи са Музејом Југославије.

Изложба ”Молитва за милосрђе” ће премијерно представити истоимено дело Алфонса Мухе и уметничке радове Предрага Ђаковића, српског сликара из Прага.

Дан Галерије Матице српске биће обележен великом међународном студијском изложбом ”Племство у српској визуелној култури XVIII века”.

Реч је о докторској дисертацији кустоскиње Александре Человски. 

Изложба ће представити публици живот племства окупљеног под окриљем Карловачке митрополије, од различитих стратегија и разлога за стицање племићког статуса, преко прилагођавања личног идентитета појединца захтевима репрезентативне јавности кроз поручивање портрета, прилагање Цркви и ктиторске активности, патронажу уметности и културе и подизање раскошних двораца.

Настављају се и редовне активности, као што су Заштита фонда ГМС, Дигитализација фонда ГМС, Едукативни програми за бебе, децу и младе, издавачка делатност.

И ове године ће бити организоване манифестације Лето на тргу Галерија и Музеји за 10.

Претходне изложбе наставиће свој живот и у другим музејима

Поклон-збирка Драгише Брашована, која је обележила прошло лето отворена је у Музеју примењене уметности у Београду.

Ван зидова Галерије настављена је изложба ”Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности”, у Галерији САНУ у Београду.

”Колекција као огледало. Модернизам у делима из Галерије Матице српске”, још једна изложба којом је започета прошле година, представљена је публици у Бања Луци и Чачку.

Дела Васе Поморишца ће бити представљена у Музеју маргиналне и наивне уметности у Јагодини, изложба ”Инспирисани Италијом” у Народном музеју Краљево и ”Једна сасвим (не)обична српско-француска веза. Олга Кешељевић и Марк Барбеза” у Народној библиотеци Србије.

Атрактивна изложба ”Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз”, која је настала у сарадњи са Музејом Југославије, представљена је у Градском музеју Сомбор и Музеју маргиналне и наивне уметности у Јагодини. 

Изложбу ”У славу светлости. Један избор из колекције Галерије Матице српске представљена је у Галерији Дома културе „Грачаница“ на Косову и Метохији, док је у Огранку САНУ у Новом Саду реализована изложба ”Коњовић из колекције Галерије Матице српске”. 

Јубилеј, 50 година од оснивања Културног центра Србије у Паризу обележен је изложбом ”Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата”, која је реализована у сарадњи са Спомен-збирком Павла Бељанског, а изложба ”Паралеле. Темишвар / Нови Сад” отворена је у Националном уметничком музеју у Темишвару.

Понос нације

Међу девет публикација, најзначајнија је јубиларна публикација ”Понос нације. 175 година Галерије Матице српске” која је промовисана у Новом Саду, Београду, Бања Луци и Будимпешти, у згради Текелијанума као месту оснивања Галерије 1847. године. 

У оквиру обележавања јубилеја, приређена је публикација ”(Ре)конзервације” којом је представљен рад конзерваторског одељења у протеклих 25 година, и ”Двадесет година одрастања уз уметност”, која је представила рад са публиком – децом и младима.

Током 2023. уметнички фонд је употпуњен са укупно 226 музејских предмета, а конзервирано и рестаурирано је преко 80 уметничких дела.

Др Тијани Палковљевић Бугарски, управници Галерије Матице српске, Њ. Е. Господин Кристијан Ебнер, амбасадор Републике Аустрије у Србији, доделио је Златно одликовање за заслуге Републике Аустрије.

#Галерија Матице српске #изложба #култура #Нови Сад

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

Сентандреја, остављена баштина

11. август 2024.

имате вест?
пишите нам!