Ево ко су добитници Октобарске награде у Новембарске повеље

Секретар Црвеног крста Новог Сада Др Драган Лазић, бивша директорка Гимназије „Исидора Секулић“, професорка математике мр Ружица Вукобратовић и Новосадски сајам добитници су овогодишње Октобарске награде Града Новог Сада.

културе.рс • 23. октобар 2023.

фото: Арсеније Мандић

Новембарска повеља за 2023. годину припала је протојереју ставрофору Бранку Ћурчину, књижевнику мр Ненаду Шапоњи и Основној школи „Вук Караџић“.

Др Драгану Лазићу награда је додељена за резултате остварене у вишедецениjском хуманитарном раду, као животно опредељење за пружане помоћи и подстицање свих коjи деле идеале за доброчинство. 

Мр Ружици Вукобратовић Октобарска награда додељује се за изузетне резултате остварене у професионалном раду у Гимназиjи „Исидора Секулић“, на унапређењу образовно – васпитног рада, увођењу савремених технологиjа и успостављању и развоjу међународне сарадње у циљу одрживог развоjа школства. 

Октобарска награда додељује се Акционарском друштву за привређивање сајмова и изложби „Новосадски сајам“ Нови Сад, за изузетне резултате у раду и достигнуhа остварена у области привреде организациjом саjамских, конгресних и стручних манифестациjа, на коjима се, током сто година постоjања, cycpeћy знање и искуство.

Новембарска повеља за 2023. годину додељује се Основној школи „Вук Караџић“ за изузетне резултате постигнуте у области просвете и достигнућа у образовно – васпитном раду, поводом 111 година од оснивања. 

Књижевнику мр Ненаду Шапоњи Новембарска повеља додељује се за остварења у области књижевног стваралаштва и резултате рада у савременоj српскоj поезиjи и издаваштву. 

Протојереју ставрофору Бранку Ћурчину Новембарска повеља додељује се за вишедецениjску посвећеност свештеничком позиву и давање изузетног доприноса изградњи и одржавању верских обjеката, раду са младима и оболелим од болести зависности, као и осветљавању историjе делова Новог Сада.

Октобарска награда додељује се поводом обележавања 23. октобра, Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, док се Новембарска повеља додељује поводом обележавања 9. новембра 1918. године, дана када је српска војска ослободила Нови Сад и 25. новембра 1918. године, дана када је Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

#Новембарска повеља #Нови Сад #Октобарска награда

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!