”Знаци живота: Ликови и предмети”: Нова изложба у Поклон збирци Рајка Мамузића

Изложба ”Знаци живота: Ликови и предмети” Александра Станојевића биће отворена у среду, 5. јуна, од 20 часова, у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића.

културе.рс • 4. јун 2024.

фото: ГЛУПЗРМ

Изложбу ће отворити ликовни критичар Сава Степанов.

”Главни фокус мог интересовања јесте човек, тродимензионални објекат у људској форми, као и човеков производ, односно свакодневни употребни предмет који он искористи и потом одбаци. Сама идеја рада приликом израде скулптура заснива се на коришћењу тих одбачених, неуметничких, утилитарних предмета које су део наше свакодневице”, истиче аутор изложбе.

Према његовим речима, великом потрошњом и доступношћу предмета који се одбацују на дневном нивоу он указује на потрошачко друштво, конзумеризам, али и могућност рециклаже у сврху давања нових облика и вредности, мењајући окружење, намену и сврху одбаченог. 

фото: ГЛУПЗРМ

”Такође, базирам се на истраживању на који начин неуметничко, постаје уметничко. Сам приступ технике асоцира на египатску мумификацију тела човека. Портрет, који је главни мотив овог опуса, представља узрочника таложења отпада и главног конзумента. Димензије ових скулптура парирају одговорности обичног човека на планети”, наводи Станојевић.

Александар Станојевић Кемпа рођен је 1992. у Параћину, дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, одсек сликарство, у класи професорке Босиљке Зиројевић Лечић. 

Тренутно је на мастер студијама на Академији уметности у Новом Саду. 

До сада је имао 20 самосталмих изложби у земљи и иностранству, члан је СУЛУВ-а од 2021. године. 

Излагао је, између осталог, у Трсту, Темишвару и Паризу.

Изложбу је могуће погледати до 15. јуна, 2024. године. 

#александар кемпа станојевић #изложба #поклон збирка рајка мамузића

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Милић од Мачве: Једна од најкомплекснијих личности српске и југословенске ликовне уметности

21. јул 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!