Конзерваторске приче о предметима из Поклон-збирке Драгише Брашована у петак

Пратећи програм изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована наставља се у петак, 8. септембра, у Галерији Матице српске, када ћете имати прилику да чујете конзерваторске приче о предметима изложеним у оквиру те изложбе.

културе.рс • 5. септембар 2023.

фото: ГМС

Пре него што музејски предмети угледају светлост изложбених просторија, бивају посматрани проницљивим очима конзерватора и рестауратора. 

У том процесу, иза врата радионица и атељеа, они откривају шта се све одвијало у животу једног предмета на нивоу материјала. 

Кроз пажљиво постављена замишљена питања, ишчитавају трагове појединих процеса и стања, која их даље воде ка различитим приступима. 

Разумевајући претходни живот предмета, конзерватори им враћају „стари сјај“, штитећи их и чувајући за будућност.

Разноликост материјала Поклон-збирке Драгише Брашована за конзерваторе Галерије Матице српске представљала је посебан изазов и захтевала различите конзерваторско-рестаураторске процесе, у којима су учествовали и сарадници Галерије. 

Чишћење, реконструкција недостајућих делова, ретуш, наношење заштитних слојева и припрема предмета за излагање, само су неки од њих. 

Поред рада на самим предметима, посетиоци ће бити у прилици да сазнају и нешто више о значају дигиталне реконструкције за очување наслеђа. 

Пројекција дигиталне реконструкције једног дела ентеријера породичне куће Брашована чини саставни део изложбе и важан допринос будућим реконструкцијама. 

Настала фотограметријским снимањем и моделовањем, уз помоћ основе објекта, фотографија и предмета, уводи посетиоца у свет у ком су се првобитно налазили експонати представљени у просторијама Галерије.

На излагању публици ће бити представљен обиман рад на Поклон-збирци пропраћен визуелним материјалом који документује његове различите фазе.

Говориће конзерватори Галерије Матице српске мср Снежана Мијић и мср Урош Мирић и сарадници Жељка Деспотовић, стручни сарадник Академије уметности у Новом Саду и Давид Савић, рестауратор стилског намештаја.

Догађај почиње у 19 часова.

погледајте још

#Галерија Матице српске #изложба #Нови Сад #Поклон-збирка Драгише Брашована

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!