Крај изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована – стручна тумачења још овог викенда

Ауторска вођења поводом затварања изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована биће одржана у петак, суботу и недељу.

културе.рс • 27. септембар 2023.

фото: ГМС

Сваки предмет Поклон-збирке Драгише Брашована, поред својих историјско-уметничких карактеристика, чува и део приче о начину живота, потребама и навикама чувеног архитекте. 

Необичне првобитне намене, а посебно Брашованове интервенције у ентеријеру и склапања елемената у храбре целине, одражавале су укус зрелог ствараоца који иза фасаде креира свој свет. 

У том свету нежне порцеланске латице сударају се са чврстом површином мермера, меснато акантусово лишће са дискретним ромбоидним линијама, једноставни стубићи су граничници заталасаним формама, док све скупа поиграва обједињено светлошћу са различитих извора. 

Светлост, кључна нематеријална компонента ентеријера у рукама архитекте постаје материјал, шарајући површине зидова и таваница преклопљеним полусенкама и сенкама оживљених предмета.

На стручном тумачењу изложбе публика ће бити у прилици да чује шта је све чинило магичним простор у коме је живео и стварао архитекта Драгиша Брашован, и зашто је тим Галерије креирао посебну просторију у завршници изложбе као својеврсни омаж великом архитекти.

У петак у 19.00, као и током викенда у 13.00 и 17.00 сати одржаће се последња стручна вођења кроз изложбу поводом затварања. 

Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована ће моћи да се погледа до недеље, 1. октобра.

погледајте још

#Галерија Матице српске #Драгиша Брашован #изложба #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!