Обележавање годишњице Нато бомбардовања и Мартовског погрома у Матици српској

Програм поводом обележавања 25 година од Нато бомбардовања и 20 година Мартовског погрома, одржаће се у петак, 22. марта од 19 часова, у Свечаној сали Матице српске.

културе.рс • 21. март 2024.

фото: Матица српска

О догађањима на Косову 17. марта 2004. године говориће мр Живојин Ракочевић и Стефан Радојковић.

Изложбу „Награђени злочин” отвориће проф. др Дубравка Ђукановић.

Погром је почео 17. марта 2004. године и, по размерама и последицама, спада у ред највећих мирнодопских злочина у новијој европској историји, наводи се у позиву.

„Ни један једини сегмент живота косовских Срба, Рома, Горанаца и Ашкалија није остао нетакнут, ширина тог ударца фатално је погодила све: од простих земљорадника до најважнијих фресака српског и европског средњег века”, истичу организатори.

Довео је, како наводе, до промене политичког статуса, елиминације урбаности, онемогућавања повратка расељених, уништавања књига, библиотека, градских средина, нематеријалне баштине, гробаља, убијања животиња и прихватања туђе етничке слободе.

#изложба #Матица српска #Нато бомбардовање #Нови Сад #Погром

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!