Обележавање годишњице Новосадске рације у уторак

И ове године биће организован помен жртвама Погрома у Новосадској рацији

културе.рс • 20. јануар 2024.

фото: novosadskaracija.com

Овај догађај одржаће се у уторак, 23. јануара у подне, на Кеју жртава рације, код споменика „Породица“.

Председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк истакао је да у данашње време сви присуствујемо ревизији историје, а да је задатак оних који се баве културом сећања, да се то не дозоволи.

”Треба стално да се присећамо тога шта се десило и да научимо младе генерације да препознају зачетке насиља, јер су то тренуци када се оно још може спречити. Не смемо заборавити ужасна непочинства, као и да је у Новосадској рацији страдало око 1250 Новосађана, од тога око 800 Јевереја, а остало су претежно били Срби и Роми, и то у време када је Нови Сад имао 60 хиљада становника, што додатно указује на размере злочина”, изјавио је Штарк.

У име Српске православне цркве молитвени помен одржаће Епископ бачки Иринеј, уз саслужење Епископа мохачког господина Дамаскина и свештенства

Комеморативни обред Јеврејске заједнице, помен и беседу ће одржати врховни Рабин Србије Исак Асиел.

Новосађани ће моћи да присуствују и помену на новосадској плажи Штранд, код главног улаза, на зеленом платоу, где је смештено спомен обележје

Протојереј Владан Симић је нагласио да ће у понедељак, 22. јануара у подне бити откривена трећа по реду спомен-плоча посвећена жртвама Погрома, на Успенском гробљу.

”На то су место довожени наши суграђани који су мучки убијени, али услед залеђене земље нису могли бити сахрањени у масовној гробници, како је то првобитно планирано, него су њихова тела камионом превезена до Дунава. Такође, Епархија Бачка је у сарадњи са Историјским архивом Новог Сада припремила Споменицу о Погрому”, истакао је протојереј Симић.

Презентација Спoменице одржаће се у петак, 26. јануара, са почетком у 18 часова у Историјском архиву Града Новог Сада.

Програм обележавања 82. годишњице Погрома у Новосадској рацији започет је 16. јануара отварањем мултимедијалне изложбе “Сећај се заувек“ посвећеној стогодишњици рођења Александра Тишме, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада, а завршава се 5. фебруара у Мошорину изложбом „Страдање свештеника током Шајкашко – Новосадске рације“ у 18.00 часова.

Чланови Одбора за обележавање годишњице Новосадске рације чине председник Одбора Мирослав Илић, протојереј Владан Симић и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк. 

#Други светски рат #Нови Сад #Новосадска рација #Погром

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Милић од Мачве: Једна од најкомплекснијих личности српске и југословенске ликовне уметности

21. јул 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!